in

Paradisuri românești care nu se bucură de notorietatea pe care o merită cu adevărat

Ne putem mândri cu numeroase colțuri de rai unice în lume și de o frumusețe inimaginabilă. Din păcate, nu toate aceste paradisuri românești se bucură de notorietatea pe care o merită cu adevărat.

Platoul Meledic, aflat pe teritoriul administrativ al comunelor buzoiene Lopătari și Mânzălești, face parte din Rețeaua Natura 2000. Chiar  în mijlocul acestei zone de o frumusețe aproape ireală se află  Lacul Meledic (n.r.- sau “Lacul fără fund”, cum l-au denumit localnicii), respectiv un luciu de apă dulce format în masivul de sare. “Unic în lume, Lacul Meledic are aproape un hectar de luciu de apă dulce, în ciuda faptului că este așezat pe un masiv de sare. În subteranul acestuia se află Peștera Șase Iezi  (n.r.- Peştera 6S Mânzăleşti)”, scrie pe site-ul Centrului de Informare Turistică Buzău.

Peștera Topolnița, a doua ca mărime din România și a 17-a din întreaga lume, a fost declarată  monument al naturii și rezervație speologică. Aflată la aproximativ 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, uimitoarea cavernă sculptată cu măiestrie de râul Topolnița și de pâraiele Găurinți și Ponorăț adăpostește formațiuni carstice unice și extrem de spectaculoase, printre care și “Pădurea cu lumânări” și “Lacul de cleștar”.

Podul lui Dumnezeu, aflat în comuna Ponoarele, județul Mehedinți, a luat naștere în urma prăbușirii tavanului Peșterii Ponoarele. Acesta este singurul pod natural din lume deschis traficului.

Parcul Natural Porțile de Fier este considerat un autentic muzeu geologic în aer liber, patrimoniul științific fiind unic la nivel mondial. Printre comorile pe care le adăpostește se află și spectaculoasa rezervație naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici, unde munții întâlnesc Dunărea. Primăvara, în această rezervație înflorește laleaua galbenă, o specie endemică unică în lume.

Pitorescul sat Rimetea, din județul Alba, a fost propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.  Interesant este și faptul că versanții abrupți care înconjoară satul dau impresia că aici soarele răsare de două ori pe zi, după cum spun localnicii.

Lacul de acumulare Vida, din apropierea localității bihorene Luncasprie, comuna Dobrești, pare desprins din povești. Acest colț de Rai din țara noastră este supranumit “Paradisul de smarald”. Lacul are o culoare exotică, așa cum doar în zonele tropicale mai întâlnești. Tabloul de o frumusețe ieșită din comun este completat de pădurea deasă care înconjoară lacul și care se oglindește pe suprafață de 6 hectare, conferindu-i, în funcție de anotimp, culori aproape ireale. În mijlocul lacului există un “vârtej”  spectaculos  care este, de fapt, un deversor de tip pâlnie, unic în lume, construit pentru evacuarea apei, atunci când plouă abundent.

Lacul Albastru, aflat la poalele Munților Gutâi,  la câțiva kilometri de  Baia Sprie, în județul Maramureș, este unic în lume, schimbându-și culoarea în funcție de anotimp și de lumina soarelui. De exemplu, în timpul primăverii, lacul are culorile albastru deschis şi albastru închis. În timpul verii, acesta devine verde închis, ba mai mult, uneori are reflexe de smarald. Toamna, Lacul Albastru devine verde închis și, uneori, chiar maro.  De altfel, în funcție de lumina soarelui, apa primește reflexe de smarald până spre verde-albăstrui și chiar turcoaz.

 

Sursa: http://cyd.ro/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!