Pepenele este un fruct “exotic” pentru români în extrasezon, când puțini își pot permite să cumpere acest fruct din import. De curând însă, cercetătorii Stațiunii Legumicole de la Buzău au aclimatizat cu succes pepenele de iarnă, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular. Este o premieră pentru România, a cărei reușită poate transforma pepenele din fruct sezonier într-unul pe care îl putem găsi și consuma pe toată perioada anului.

Pepenele de iarna este o specie din familia cucurbitaceelor care, spre deosebire de pepenele rosu sau galben, creste pe bolta, asemenea strugurilor. Fructele au o greutate cuprinsa intre doua si patru kilograme, sunt o sursa bogata de vitamina, in special vitamina C, si rezista chiar si cateva luni dupa ce a fost cules. Dulci si gustoase, acestea pot inlocui in preparatele culinare pepenele, castravetele si chiar dovleacul.

In anul 2018 s-a facut documentatia si incepand cu anul acesta va fi inscris in vederea omologarii si brevetarii. Productia depaseste 60 de tone la hectar, o productie foarte mare, o planta produce circa 15-20 de fructe, iar daca sunt lasate sa ajunga la maturitate, numarul lor scade la 8-10 fructe pe planta. Inca din acest an putem oferi seminte promotional cultivatorilor, iar cei care doresc informatii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine, a declarat cercetatorul Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

Noul pepene este bun in muraturi, iar atunci cand este copt, poate fi confiat, pentru ca devine dulce. Si semintele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarna este o delicatesa in bucataria asiatica. In China, e apreciat nu doar pentru gustul sau, ci si pentru continutul bogat de vitamine, magneziu si potasiu.


Sursa: daciccool.ro

...

Voi ce părere aveți?
Vă invităm să comentați mai jos.

Articole recomandate!