in

Peştera cu aburi, minunea naturală din Banat care-i poartă pe turişti cu gândul spre locuri stranii. De ce ies aburi fierbinţi prin crăpăturile grotei

Băile Herculane, cea mai veche staţiune din România, reuşeşte să-i uimească pe drumeţii care ajung în Banatul Montan printr-o mulţime de minuni ale naturii. Aici, drumeţii nu doar că pot să respire un aer puternic ionizat, comparabil cu cel din Alpii elveţieni sau de la Cascada Niagara, dar au posibilitatea de a admira frumuseţi unice în România. Printre acestea se numără şi Peştera cu aburi, care nu are cum să nu-i impresioneze pe cei care ajung s-o viziteze.

Grota cu Aburi are doar 14 metri lungime, dar te poartă cu gândul prin locuri stranii. Asta pentru că peştera nu a primit întâmplător acest nume. Peştera răsuflă aburi fierbinţi, de până la 56 grade Celsius, printr-o crăpătură în stâncă. Vaporii sunt degajaţi de apa unui izvor termal care ţâşneşte prin crăpăturile peretului din stâncă. Interesant este faptul că în grota din judeţul Caraş-Severin drumeţii pot simţi şi un miros puternic de sulf, care este însoţit de bolboroseli înfundate asemănătoare cu fierberea unui cazan în clocot.

Astfel, această bolboroseală te duce cu gândul la o imagine a infernului. Datorită emanaţiilor sulfuroase, pe pereţii Peşterii cu aburi s-a dezvoltat un muşchi pe care-l găsim doar aici, philonotis schliephackei. Acesta a fost motivul pentru care s-a propus crearea unei rezervaţii în acest loc.

Pe de altă parte, Peştera cu aburi ascunde poveşti palpitante, de care turiştii sunt fermecaţi.

Cercetătorii povestesc că, în urmă cu 2.500 ani, aici a fost locul unui altar pentru zeităţi păgâne. În unele însemnări greceşti se spune că a venit la peşteră chiar şi Burebista pentru a cere ajutor. Prima dată a fost ascultat, dar la a doua vizită se spune că din grotă au ieşit aburi şi miros înecăcios, la cererea regelui pământului. Astfel, la scurt timp, Dacia a fost cucerită de romani. Potrivit aceleaşi legende, magia peşterii nu a pierit, ci s-a transformat în terapie romană.

În Peştera cu aburi pot fi întâlnite şi impresionante stalactite gelatinoase, de opt centimetri grosime, formate datorită pungii de aer cald. La grotă se poate ajunge prin Piaţa Hercule, din vechea parte a staţiunii Băile Herculane.


Sursa: pressalert.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!