Vă propun un traseu interesant în zona Buzăului, o combinație între un loc mai puțin cunoscut și unul arhicunoscut, ambele deosebit de frumoase. Este vorba de tabăra de sculptură în lemn Meledic, de lângă lacul cu apa dulce situat pe un munte de sare și de eructațiile pământului de la Vulcanii Noroioși.
Platoul Salin Meledic din Manzalesti mi s-a parut interesant in primul rand pentru ca, se pare ca pe acest platou ar fi trebuit sa fie construit initial Castelul Peles, dar din motive necunoscute de mine, stiti foarte bine unde a fost construit. Interesant este si faptul ca lacul cu apa dulce de aici este situat pe un munte de sare. O explicatie a acestui fenomen este existenta unui strat argilos care acopera muntele de sare si care nu permite contactul cu apa dulce.
Aici ca si la Magura, Oarba de Mures si Naeni a fost organizata in trecut o tabara de sculptura, dar de data aceasta e vorba de sculptura in lemn. Astfel ca aceste sculpturi amplasate pe marginea lacului si pe platou au transformat locul deja pitoresc intr-unul aparte, de care o sa ramai pe veci fermecat. Am admirat aici sculpturi din lemn interesante, o fata cu ulcior, un voievod, un dac, personaje fantastice, s.a.m.d.
Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Mici sunt declarati rezervatie naturala inca din 1924, fiind descoperiti de un francez in urma unor lucrari de prospectiuni petroliere. Sunt de fapt emanatii de gaze care urca de la 3000 m adancime si care in drumul lor, intalnind panza freatica si solul argilos, arunca la suprafata mâl, asemeni unui vulcan si creeaza adevarate cratere, dand zonei un aspect selenar, desertic. Am putea spune ca vorbim de o eructatie a pamantului. Merita vazuti sau revazuti pentru ca sunt un fenomen unic, cel putin in Romania.
Daca ajungi aici in concediu sau intr-un weekend poti adauga traseului si o vizita la alte obiective turistice
interesante ale judetului: Babele de la Ulmet, Schiturile Rupestre de la Bozioru, Necropola Traca, Conacul Bellu, Cascada Casoca sau Pruncea, sau te poti opri in Buzau, unde te invit sa vizitezi centrul orasului si Conacul Marghiloman, iar apoi Muzeul Judetean, unde am descoperit multe lucruri interesante. In primul rand m-a impresionat in acest muzeu povestea celor 497 perechi de opinci ale globe-trotterul roman Dumitru Dan, care a facut in 1910 inconjurul lumii pe jos si a castigat la Paris medalia de aur. Am gasit aici o serie de poze cu aventurile romanului dar si articole din luma intreaga care laudau performanta conationalului. L-am “intalnit” in muzeu si pe crestinul Sava Gotul, inecat in raul Buzau si am vazut o zvastica gotica marcata pe o fusaiola. Mi-au ramas in minte caramizile cu mesaje chirilice care se puneau la capul preotilor morti asa cum am mai vazut la Casa Parohiala din Campina, pieptene de os cu model de cerc care s-a pastrat 1000 de ani mai tarziu in ornamentatiile altor podoabe gasite tot aici, castrul roman de langa Pietroasele din afara Daciei- unde soldatii au fost ingropati neobisnuit cu arme, celebra Closca cu Puii de Aur- cel mai mare tezaur al Europei, precum si o serie de picturi si sculpturi clasice si moderniste si o colectie imensa de telefoane. Recomand cu caldura vizitarea! Adresa: Strada Aleea Castanilor. Program de vizitare: marti-duminica 10-18, luni inchis.
Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta.
Sursa: taradacilor.ro