in

Primii refugiați au ajuns în România – de unde vin și în ce oraș vor fi duși

Avionul cu primii 15 refugiați repartizați României a aterizat, joi, pe Aeroportul „Henri Coandă”, de unde aceștia au fost preluați de un microbuz și urmează să fie transportați la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Galați.

Cei 15 migranți, între care și copii, au ajuns la București cu un avion de linie, de la Atena, informează News.ro.

Avionul a aterizat pe Aeroportul „Henri Coanda” dupa ora 10.00, dupa care, timp de aproximativ o ora, au fost facute formalitatile necesare.

Refugiatii au fost preluati de un microbuz al MAI si urmeaza sa fie dusi la Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati.

Surse din Inspectoratul General pentru Imigrari declarau, miercuri, pentru News.ro, ca primii refugiati sunt asteptati sa ajunga in Romania joi, fiind vorba despre 11 cetateni sirieni si yemeniti, care au fost initial in centrul de inregistrare (hotspot) din Grecia.

De asemenea, alti 160 de refugiati vor fi imbarcati din Italia si 135 din Grecia, insa deocamdata nu se stie cand vor ajunge acestia in Romania. Numarul acestora ar putea varia in functie de deciziile luate de autoritatile din aceste tari. In prezent, se astepta documentele de la autoritatile din Italia, astfel incat sa fie analizate dosarele pentru evitarea unor riscuri inainte de sosirea refugiatilor, au mai spus sursele citate.

Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Galati, unde vor fi cazati primii refugiati, are o capacitate de 250 de locuri, care se poate suplimenta, intr-o prima etapa, cu aproximativ 50 de locuri, potrivit datelor comunicate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari.

Astfel, in camerele din centru se poate asigura cazarea unui numar diferit de persoane, acestea avand disponibile de la patru pana la zece locuri. De asemenea, in centru sunt puse la dispozitia solicitantilor de azil bucatarii utilate cu masini de gatit si frigidere, grupuri sanitare, o camera de joaca pentru copii, o camera de rugaciune si o sala dotata cu calculatoare si acces la Internet. Exista si o sala de sport moderna, dotata cu aparatura specifica – bicicleta, pista de alergat, aparat de forta, o masa pentru tenis de masa, aparate multifunctionale, dar si terenuri de fotbal, tenis de camp si baschet.

Regimul cazarii in centru este unul deschis, solicitantii avand obligatia sa respecte regulamentul de ordine interioara. In prezent, gradul de ocupare in acest centru este de aproximativ cinci la suta.

In Romania exista alte cinci centre de cazare si proceduri pentru solicitantii de azil, care dispun impreuna de o capacitate de 700 de locuri, gradul de ocupare fiind in prezent de aproximativ 11 la suta.

Alte trei centre de azil urmeaza sa fie infiintate in Romania, in timp ce alte cateva zeci de spatii sunt evaluate in acest moment si urmeaza sa se stabileasca daca indeplinesc criteriile pentru transformarea in centre de azil.

Inspectoratul General pentru Imigrari a propus deja Ministerului Afacerilor Interne ca trei foste unitati ale Jandarmeriei sa fie preluate de IGI si transformate in centre pentru primirea refugiatilor, insa MAI a respins propunerile pentru ca nu existau conditiile necesare transformarii.

Romania a acceptat, dupa o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, sa primeasca 1.785 de migranti.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!