In calendarul popular, Sfantul Andrei este denumit Santandrei, dar si Mos Andrei, Andrei de iarna sau Indrea, fiind sarbatorita la data fixa, in 30 noiembrie, iar in calendarul ortodox ziua Sf. Apostol Andrei Cel Dintai Chemat, Ocrotitorul Romaniei.
Noaptea Sfantului Andrei este marcata de traditii si obiceiuri precrestine, privind protectia oamenilor si animalelor, precum si de practici premonitorii si ritualuri de dragoste.
De aceea si cele doua retete specifice acestei sarbatori au atat atributii premonitorii (Turtuca de Andrei se prepara de fetele de maritat pentru a-si afla ursitul), cat si de protectie impotriva spiritelor rele si strigoilor (covasa se imparte vecinilor de Sf. Andrei pentru ca vacile sa fie laptoase, iar oamenii sa fie feriti de strigoi).
Turtuca de Andrei
Turtuca de Andrei este un tip de turtita traditionala din faina de grau, ca o placinta foarte subtire care se prepara de catre fetele de maritat, cu o zi inainte de Sfantul Andrei pentru a-si afla ursitul.
Conform traditiei, turtuca se facea foarte sarata iar fata trebuia sa o manance inainte de culcare, fara sa bea apa dupa ea. Se credea ca baiatul pe care-l visa ca-i aduce apa ca sa-si potoleasca setea era cel care urma sa le ceara mana de Anul Nou.
Ingrediente: 500 g faina Gold Maya, 250 ml apa calduta, 25 g drojdie, o lingurita sare (sau mai multa pentru a respecta traditia), ulei pentru prajit (optional, daca nu se coc in cuptor sau pe plita)
Mod de preparare: Se inmoaie drojdia in apa calduta si se amesteca bine. Intr-un castron se pune faina Gold Maya, se face o groapa si se pune drojdia inmuiata amestecandu-se cu putina faina si se lasa la crescut 30 minute. Dupa ce s-a umflat destul, se framanta bine cu faina si sare pana ce se obtine un aluat potrivit de tare, care nu se lipeste de mana.
Se presara aluatul cu faina, se netezeste si se lasa sa mai creasca, 40-50 de minute pana si-a dublat volumul. Apoi se taie din el 6 bucati din care se modeleaza 6 turte rotunde si subtiri.
Fiecare turtuca se prajeste in ulei sau se coace in cuptor.
Secretul bucatarului: Pentru a-i pastra gustul traditional, este preferabil ca turtuca sa se coaca pe plita sau pe gratar.
Covasa, bautura anti-strigoi
Noaptea de Santandrei este considerata, in mitologia romaneasca, o noapte nefasta, in care spiritele mortilor, strigoii si moroii umbla pe pamant, se razboiesc intre ei la hotare si ataca oamenii pentru a le suge sangele. De aceea oamenii, consuma usturoi si o bautura ritualica, numita covasa, care sa-i protejeze de spiritele rele.
Ingrediente: 3-4 pumni de malai Gold Maya (un pumn inseamna cat se ia cu ambele palme facute caus), 1 pumn de faina de grau Gold Maya, putin bors, 20 l apa calda
Mod de preparare: Intr-o putina de aproximativ 20-30 litri se pune malaiul bine cernut prin sita deasa si amestecat cu un pumn de faina de grau Gold Maya, se face un cuib in el si se pune putin bors.
Se adauga treptat apa fierbinte, amestecandu-se incontinuu cu facaletul, pana ce se obtine o compozitie vascoasa (un fel de terci).
Se lasa 5-6 ore la caldura, pana ce incepe sa fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingroasa.
Gustul bauturii este dulce-acrisor, asemanator cu cel al bragii.
Secretul bucatarului: Covasa se umple intotdeauna seara, se lasa la caldura iar a doua zi dimineata se fierbe.
Reteta preluata si adaptata dupa folcoristul Mihai Lupescu (Din bucataria taranului roman).
Sursa: daciccool.ro