in ,

Românca Ana Aslan a înființat primul Institut de Geriatrie din lume. I-a tratat pe Charlie Chaplin și pe John F. Kennedy

Născuta în Brăila în 1896, Prof. dr. Ana Aslan și-a dedicat viața (avea 92 de ani când a murit) studierii tratamentului geriatric (împotriva îmbătrânirii). Rezultatele pe care le-a obținut în acest domeniu cu produsul  GEROVITAL H3, dezvoltat în 1951, au făcut-o să fie una dintre cele mai cunoscute cercetătoare din lume.

Ca om de știința, ea este un inventator. A studiat medicina la Universitatea din București (1915-1922) și s-a specializat în cardiologie, gerontologie și geriatrie. A fost profesor la clinica medicală din Timișoara între 1949 și 1958.  Într-o lume a bărbaților, Prof. Dr. Ana Aslan reușește să creeze în 1952, în București, primul Institut de Geriatrie din lume. Organizația Mondială a Sănătății a folosit acel model de organizare pentru alte institute similare.

În 1952 ea a pregătit H3 Gerovital, un produs farmaceutic pentru tratarea îmbătrânirii și a unor boli ale vârstei a treia. Ea se află la originea interesului deosebit de care se bucura Romania în privința tratamentelor geriatrice. Ana Aslan a tratat multe personalități faimoase ca: Mao Tse-toung, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietriech, Nicolae și Elena Ceausescu, Konrad Adenanuer, Aristotle Onasis, John F. Kennedy și mulți alții.

Ana Aslan a contribuit în mod original la cercetările îmbătrânirii celulare și moleculare. Ea avea o empatie specială pentru bătrâni și s-a luptat să le aline suferințele. Ana Aslan avea o înțelegere deosebită a frumuseții și a culturii și a luat atitudine pe subiecte ca religia, euthanasia, moartea, politica și iubirea. La un moment dat, când a vizitat mormântul lui Hipocrate, Ana Aslan a spus: „Acum realizez cât sunt de mică”.

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu
Sursa: ec.europa.eu
Sursa foto: radiocluj.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!