in

O româncă i-a făcut pe francezi să exclame: Cea mai franțuzoaică dintre români

Marie Renee Andreescu, o româncă de 17 ani, a obținut admirația francezilor, după ce a obținut o medie de 20,35 la bacalaureatul susținut în Franța și a suflat de sub nasul francezilor premiul întâi la concursul general de filosofie.

„Eu am fost crescuta in spiritul culturii franceze”, marturiseste fata intr-o franceza perfecta, la finalul examenelor sustinute in Franta, scrie La Croix.

Bunicul sau, profesor de franceza, i-a insuflat dragostea pentru limba, iar parintii sai, un inginer si o profesoara de matematica, au decis sa o inscrie la o scoala franceza. Fata crede ca si „scoala romaneasca poate sa duca la excelenta, dar nu gasim acolo valorile umaniste transmise de sistemul educational francez”.

Marie Renee este interesata de stiintele umaniste si a ales sa studieze literatura franceza, iar pe viitor vrea sa urmeze dreptul.

Cel mai slab punctaj l-a obtinut la bacalaureat la sport, insa multumita unui bonus provenind din materiile optionale, a obtinut o medie generala de 20,35.

Cea mai impresionanta performanta scoalara este insa victoria de la concursul general pe licee la filosofie. Timp de sase ore, la Sorbonna, fata a tinut o disertatie pe tema „nevoile altora”, si a reusit sa sufle premiul elevilor de la liceele pariziene Henry-IV si Louis-Le-Grand, cei care isi adjudeca in general aceasta distinctie.

Fata nu exclude ca la finalul studiilor sa se intoarca in Romania, insa admite ca „Franta ma atrage”.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

2 Comments