Ramona și Gabi Mitran sunt doi români plecați de câțiva ani de zile din țară să muncească la Londra, unde s-au cunoscut și s-au căsătorit. Au în prezent trei copii, două fete și un băiețel, ultimul fiind singurul din familie care este cetățean britanic, deși toți cei trei copii s-au născut în Marea Britanie, scrie Agerpres.
Cel mic are câteva luni și când va crește mare va avea statut de cetățean britanic și odată intrat în posesia pașaportului englez, va putea să călătorească fără nicio restricție oriunde în lume, spun părinții. Pașaportul britanic este poate cel mai vânat document din Marea Britanie de românii aflați la muncă acolo.
Cele două fete, una de opt ani, cealaltă de șase ani sunt născute și ele tot în Marea Britanie, însă ele nu au statut de cetățeni britanici, ca și frățiorul lor. Pentru Alice și Brianna, părinții au depus actele ca și ele să ajungă să dețină pașaportul britanic, însă procedura e una îndelungată și costisitoare, după cum mărturisește mama copiilor, Ramona.
Brexit-ul, în opinia lui Gabi și a Ramonei, a fost votat de britanici de vârsta a doua și a treia, care se așteptau ca emigranții să le părăsească țara a doua zi. „Cei de vârsta a doua sau a treia au votat și au crezut că a doua zi toți o să ne luăm bagajele și o să plecăm din țara lor și o să-i lăsăm numai pe ei, ceea ce este imposibil. (…) Primim semnale și din România și de aici, cred că va urma o perioadă lungă de negocieri”, spune Gabi.
Soția lui este convinsă și ea că britanicii nu au fost suficient de bine informați când s-au dus să voteze pentru ieșirea țării lor din UE.
„Sincer, nici ei nu știu ce vor. S-au împărțit în două tabere: ‘vrem’, ‘nu vrem’. Nu au fost informați cu privire la ceea ce înseamnă Brexit și acum dau din colț în colț. Chiar sunt curioasă ce se va întâmpla. Ei „sancțiuni” împotriva românilor au luat de anul trecut, de prin vară, când au început să oprească o alocație, un beneficiu sau ce avea fiecare aplicat. Și pentru că ești român sau bulgar, ce știu ce nu le-a mai plăcut lor”, declară Ramona.
Înmulțirea infracțiunilor românilor din Anglia din ultimii ani îi afectează și pe românii aflați în Regat, de dinainte de 2007, când practic puteai ajunge acolo doar cu viză.
„Am început să fim priviți cu coada ochiului. Dacă spui că ești român, spune ‘ce faci aici, ce vreți de la noi ?’ Au senzația că tu vii doar să ceri. Dar ei nu iau în calcul că și tu plătești taxe către stat. Nu ai doar obligații, ai și drepturi”, recunoaște Ramona.
Gabi spune că unii jurnaliști englezi „vânează” cazurile românilor care încalcă legea și le scot doar pe acestea în față, în mod voit.
El își amintește și că în urmă cu zece ani, britanicii nici nu știau unde e România pe hartă. „Ca și un episod distractiv: eu veneam în Anglia în 2006, cu o mașină cu numere de Germania, eu fiind român, având viză. Ei mă întrebau de ce nu am viză și de Germania și am avut surprinderea ca un vameș să mă întrebe dacă România este în Europa sau în Asia”, arată Gabi.
Doar cei care dețin pașaport britanic sau sunt britanici cu drept de vot și au vârsta legală au putut vota și la ultimul referendum, cel care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deși au trecut câteva săptămâni de la referendum, subiectul zilei la Londra este în continuare Brexit-ul. Gabi e asaltat zilnic de foarte multe telefoane de la românii care sunt acasă sau în Marea Britanie și care nu știu dacă se vor introduce vizele, e nevoie de pașaport ca să călătorească.
„Primim o grămadă de telefoane: mergem cu buletinul? Dacă nu ne mai întoarcem? Facem pașaport? Ne trebuie viză? Brexit-ul nu ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care își plătesc taxele, care își declară veniturile și au toate lucrurile la vedere. Nu cred că trebuie să îngrijoreze oamenii care au muncit, care au un job stabil”, spune Gabi Mitran.
Și Ramona crede că românii care muncesc legal în Marea Britanie, mai ales cei care și-au cumpărat o locuință, nu vor fi trimiși pur și simplu acasă, după acest vot. „Sunt foarte mulți români care și-au luat aici o casă. Nu cred că o să-i dea nimeni afară, ca să rămână fără proprietăți: ‘știi ești român, poți să pleci, să îți iei bagajul’, crede Ramona Mitran.
Sursa: http://www.ziarulromanesc.net/observator/observator/comunitate/romani-la-londra-despre-viata-dupa-brexit-am-inceput-sa-fim-priviti-cu-coada-ochiului.html