in , ,

România este campioană olimpică! Fetele de aur de la spadă au făcut instrucţie cu reprezentativa Chinei, în finală

România este în premieră campioană olimpică în proba de spadă pe echipe. Simona Gherman, Ana Maria Popescu, Simona Pop şi Loredana Dinu au reuşit să bată pentru a doua oară în istorie China (campioană mondială, în 2015 şi olimpică, în 2012) şi au cucerit aurul la Rio, scor 44-38.

La fix 60 de ani de la prima medalie olimpică obţinută de scrima românească (1956), cele patru fete din echipa de spadă au scris istorie în Brazilia. Celor cinci titluri europene şi două titluri mondiale din palmaresul româncelor li s-a adăugat şi cea mai de preţ medalie: aurul olimpic.

Fără medalie la individual, tricolorele au plecat cu şansa a doua în ultimul act, contra puternicei reprezentative a Chinei. Totuşi, în niciun moment nu s-a pus probleme învingătoarei, sportivele noastre mobilizându-se exemplar şi reuşind asalturi aproape perfecte.

666810_666810_romania_interior

Momentul cheie al meciului a fost totuşi, probabil, releul cinci, când antrenorul Chinei a decis să mizeze pe rezerva Hao Jalu. Aceasta a intrat pe planşă, însă Ana Maria Popescu a reuşit câteva asalturi de mare campioană. La 4-0, asiatica s-a retras, conştientă că România se poate desprinde decisiv.

Cu un avantaj important după 5 relee, tricolorele au gestionat excelent finalul partidei, adjudecându-şi aurul olimpic, prima medalie a României la Rio.

15 medalii strânsese România până azi de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice, dintre care 3 de aur. Niciuna nu fusese obţinută însă la spadă, în concursul pe echipe

În finala mică, Rusia, învinsa noastră din semifinale, a cucerit bronzul, după 37-31 cu Estonia.

2016-08-12_00-45-10 2016-08-12_00-43-36

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

3 Comments

  1. Vă iubeeeeesc, fetelor! Reușită voastră are o valoare fără limite pe „arsita” ăsta! !! Ori de câte ori ești gata sa te lași păgubaș, apare o luminița de speranță de undeva. Ei bine, voi ne-ați adus o adevărată torță de suflet aprins. Va mulțumim!

  2. Felicitari fetelor,pacat ca sportul a ajuns pe ultimul plan, unde sunt clipele de glorie ale anilor 70 -80 cind romanii erau mereu pe podium. Rusine celor care ar trebui sa ahute sportul dar se gandesc doar la buzunarul lor. Fetele vor primi oare felicitari de la autoritati?FETELOR FELICITARI