in

Românii părăsesc Italia!

Italia era altadata destinatia preferata a romanilor care plecau la munca in Europa. Dar in ultima vreme slujbele sunt tot mai greu de gasit, asa ca ai nostri parasesc aceasta tara. Nu se intorc, insa, in Romania. O iau de la capat in Anglia sau Olanda.

Adrian are 40 de ani, iar pe ultimii 15 si i-a petrecut in Italia. A fost sofer si crede ca si-a aranjat viata mai bine decat ar fi reusit in Romania. Si-a luat masina, o casa langa Milano, s-a casatorit si are un copil. Acum insa, e gata sa lase pastele, marea si soarele Italiei pentru ploile din Irlanda.

„Mi-am cautat de lucru, am trimis CV-ul in mai multe tari, m-a contactat o firma din Irlanda, peste 10 zile ma duc acolo la o proba de munca. Cand emigrezi aici esti tanar, ai 20 si ceva de ani, astepti sa-ti rezolvi toate problemele”, spune Adrian.

Ca el sunt foarte multi. Statistici oficiale nu exista, dar preotii din bisericile romanesti vad cu ochii lor cum enoriasii se imputineaza de la an la an.

Traian Valdman, preot ortodox Milano: „Acum 5-6 ani aveam 360 de botezuri pe an, iar in 2013 am incheiat cu 200 de botezuri. In ultimele zile am vorbit cu credinciosi care mi-au spus ca pleaca in Anglia, au gasit conditii de viata mai bune, altii merg in tarile nordice, Olanda.”

Este cazul Gianinei, care a emigrat la Londra in urma cu cinci luni, dupa ce a muncit 8 ani la Milano.

Cum, in Italia, cei mai multi romani munceau in constructii, acesta e sectorul care incepe sa le simta lipsa.

Exodul romanilor e doar parte a problemei cu care se confrunta Italia. O multime de tineri italieni pleaca si ei spre Paris, Londra, Berlin sau chiar mai departe, la New York si in Australia, in cautarea unui loc de munca.

sursa: www.stirileprotv.ro

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!