Doar munca sezonieră îi mai duce pe români în Italia şi Spania. Numărul lor a scăzut drastic în ultimii şapte ani, anunţă agenţia Agerpres, după ultimele statistici primite din aceste ţări.
După ce Marea Britanie şi-a deschis porţile pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, românii sunt pe primul loc în topul celor care muncesc în Regat. Numărul lor a crescut de şapte ori, potrivit Institutului britanic de Statistică.
Cei mai mulţi bani vin din Italia: peste 1 miliard de dolari, şi din Spania. Urmează Germania, Ungaria, Statele Unite şi Marea Britanie de unde au ajuns în ţară puţin peste 100 de milioane de dolari.
Numărul tranzacţiilor pentru banii trimişi din străinătate a crescut în ultimul an cu peste 20%, semn că românilor care muncesc în afara ţării le rămân bani şi pentru rudele de aici din România. În medie, un român trimite o singură dată 300 de euro, aceasta valoare fiind identică cu cea de anul trecut, a transmis corespondentul agerpres, Ionuţ Gheorghe. România este pe locul al cincilea în Europa Centrală şi de Est după sumele trimise acasă de cei care muncesc în străinătate.
Românii care muncesc în străinătate tind tot mai mult spre nordul continentului, în ţări precum Germania, UK, Suedia sau Norvegia, lăsând în urmă preferinţele pentru Spania, Italia sau Grecia,
a declarat Radu Pojoga, directorul regional MoneyGram pentru Europa de Sud-Est. „Vedem un trend al românilor care lucrează în Spania, Italia, Grecia şi ţările din sud se duc către nordul continentului, Germania, UK, Suedia, Norvegia. Unde sunt banii acolo se duc şi românii”, a afirmat Pojoga într-o conferinţă de presă în Bucureşti.
Cifrele transferurilor de bani date de MoneyGram, potrivit datelor Băncii Mondiale, sunt: