La ieșirea din Tulcea pe drumul spre Mahmudia, pe partea stângă, în imediata vecinătate a lacului Zaghen, se află Satul Pescăresc Tradițional sau, mai bine zis, un muzeu etnografic făcut după chipul și asemănarea Deltei Dunării: satele de pe cele trei brațe au fost transformate în case pe cele trei alei pe care te poți plimba.
Locuințele colorează locul specific în nuanțe de albastru verde și alb, acoperite cu stuf gros și împodobite cu năvoade, flori și peștișori puși la uscat, satul este o introducere ideală și autentică în viața din Deltă.
Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe, sunt cele trei alei care te vor conduce prin satul tradițional pescăresc de la marginea orașului Tulcea.
Fiecare alee este marcată cu un indicator la intrare. Iar casele sunt specifice fiecărui sat pescăresc din Delta Dunării. Ușile sunt descuiate, iar asta face ca plimbarea să fie cât mai frumoasă.
Bați la ușă și nu îți răspunde nimeni. Apeși timid pe clanță, iar un val de aer rece și proaspăt îți inundă nările. Începe să-ți placă și abia aștepți să inspectezi fiecare căsuță amplasată pe marginea aleilor.
Fantastic! Mă mut în Dobrogea, vei spune. Casele de stuf au ceva aparte care te atrage în acestă regiune.
Morile de vânt sunt instalații cu care se măcina cândva grânele. Nordul Dobrogei a fost recunoscută ca fiind zona cu cea mai mare densitate de mori de vânt. În acest mini-sat pescăresc vei descoperi tainele caselor de stuf unse cu lut și a chirpiciului care le fac atât de atrăgătoare și tradiționale.
La câțiva metri distanță este o mini-deltă neexploatată care poate fi văzută de pe Dealul Bididia. Amplasarea acestui loc îl găsești pe google maps, iar la fața locului va fi un ghid care îți va spune câteva cuvinte despre proiect, apoi singur vei descoperi aleile acestui mini-sat al Deltei Dunării.
Sursa: zigzagprinromania.com