in

Sfinxul Bănățean

Nu departe de satul cărășean Bârza, care aparține de comuna Topleț, la doar câțiva kilometri de Băile Herculane, pe culmile calcaroase și abrupte ale munților în care apele râului Cerna au săpat grote și au modelat pietrele, se află și o stâncă înaltă, cunoscută sub numele de Sfinxul bănățean sau Sfinxul de la Topleț.

Un „sfinx” mai puțin cunoscut

Chiar dacă este mai puțin cunoscut decât Sfinxul de pe platforma Munților Bucegi, comparat adesea cu cel egiptean și chiar cu un chip sculptat într-o stâncă din Peru, sfinxul din Munții Cernei este o remarcabilă atracție naturală a zonei, aflată într-o arie protejată de interes național care se întinde pe o suprafață de aproximativ jumătate de hectar și este alcătuită din pereți stâncoși acoperiți cu specii rare de vegetație, precum liliacul sălbatic, frasinul sau lumânărica.

În folclorul local, sfinxul mai e cunoscut sub numele de „Moșul” sau chiar sub cel al lui Iovan Iorgovan, uneori identificat cu Hercules, căci legendele legate de acest personaj mitic au fost din vremuri străvechi foarte răspândite în zona Băilor Herculane și au generat un adevărat cult al eroului legendelor grecești. „Sculptura” în piatră aflată la o altitudine de aproximativ o mie de metri, pe o creastă de munte, are 16 metri înălțime și opt metri lățime și a fost modelată, de-a lungul vremurilor, de vânt și ploi, luând forma unui chip omenesc impunător.

Puncte de atracție în sudul Banatului

Turiștii aflați în zonă au prilejul de a vizita și Valea Almăjului, una dintre cele mai frumoase zone ale Banatului rural și al unor vechi orașe miniere, străbătută de paralela de 45 de grade, cu încântătoare peisaje dar și cu multe localități pitorești, în care s-au păstrat datini și obiceiuri străvechi și multe vestigii istorice. Iubitorii de natură se pot bucura de o zonă sălbatică cu multă liniște și priveliști minunate, cascade superbe și frumuseți naturale unice, care au devenit locuri turistice din ce în ce mai căutate în ultimii ani.

Printre cele mai cunoscute puncte de atracție din partea sudică a județului Caraș-Severin se numără stațiunea Băile Herculane, străbătută de apele repezi ale râului Cerna și mărginită de munți calcaroși cu forme și dimensiuni impresionante sau cetatea Mehadia, unde se pot vedea ruinele unui castru roman și cele ale cetății medievale care a fost centrul unui district românesc, de o mare importanță strategică în epocă. Nu departe de vechea localitate Bozovici se află vestitele mori de apă de la Rudăria și Putna, unele păstrate încă din secolul al XVIII-lea iar de la Valea Minișului se poate ajunge la lacurile Buhui și Cerbu sau la Cheile Minișului, care, pe o distanță de 14 kilometri, străbat Munții Aninei.

Vestita cascadă Bigăr, barajul și lacul de acumulare Gura Golumbului și păstrăvăria sunt doar câteva din cele mai căutate puncte de atracție ale acestei părți a Banatului montan, împreună cu Cheile Nerei, care atrag vizitatorii prin cascadele și lacurile de o frumusețe unică aflate aici. Orașul Anina înglobează vechiul Steierdorf, întemeiat în secolul al XVIII-lea de coloniști aduși din Stiria care se ocupau cu mineritul, și unde frumusețile naturale din împrejurimi au rămas nealterate. Oravița, un alt oraș cu specific minier odinioară dar și cu lacurile de acumulare din vecinătate, amenajate în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, care atrag acum mulți pescari, sunt locuri care merită vizitate.


Sursa: pressalert.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!