in

Stațiunea balneo-climaterică Călimănești-Căciulata

Stațiunea balneo-climaterică Călimănești-Căciulata este situată în județul Vâlcea, în localitatea Călimănești, pe Valea Oltului. Faima stațiunii în țara noastră a fost întrecută numai de cea pe care a câștigat-o în Europa, în anii 1860, când apa din izvoarele de aici era îmbuteliată și trimisă în Franța și când a devenit stațiunea preferată a lui Napoleon al III-lea. Astăzi, stațiunea se remarcă prin locația excelentă pentru vacanțe relaxante, dar și pentru tratamente de diferite feluri.

Orasul Calimanesti a devenit un centru religios, cultural si turistic datorita Manastirii Cozia. Insa apele termale de aici si efecte lor benefice au fost recunoscute inca din vremea dacilor. In data de 20 mai 1388 este atestata documentar localitatea Calimanesti, formata in regiunea din jurul Manastirii Cozia. De la catun, Calimanestiul s-a dezvoltat rapid, ajungand astazi sa fie una dintre cele mai cunoscute statiuni balneo-climaterice din tara noastra.

Statiunea este inconjurata si de farmecul istoric al unei legende. Aceasta spune ca un cioban s-a spovedit la manastirea Cozia si a marturisit ca s-a vindecat pe sine si pe turma sa dupa ce s-a scaldat in apa unui rau. Calugarii manastirii au descoperit locul din spovedania omului si au deschis un spital in jurul manastirii, pentru cei care doreau sa se trateze cu apa raului.

Tratamente la Calimanesti-Caciulata

Apele din statiunea Calimanesti-Caciulata si climatul propice incurajeaza curele si tratamentele naturale. Izvoarele descoperite aici dau ape minerale sulfuroase, clorate si bogate in sodiu, calciu si magneziu. Acestea sunt asadar ape hipotonice, perfecte pentru revigorarea, reabilitarea si tratarea corpului.

Tratamentele disponibile la Calimanesti-Caciulata se fac prin instalatii de bai calde sau cu ape minerale, electro si hidro terapie, kinetoterapie, bazine cu apa termala, izvoare de cura interna, aerosoli si inhalatii, sauna si gimnastica medicala si asa mai departe. Toate acestea sunt benefice in tratamentul afectiunilor digestive, metabolice, renale, reumatice, neurologice, ginecologice, dermatologice si endocrine. De asemenea, tratamentele sunt ideale si pentru cei care se recupereaza dupa un accident sau sunt in convalescenta.

Obiective turistice in statiunea Calimanesti-Caciulata

Tratamentele si relaxarea nu sunt singurele motive pentru care ar trebui sa alegi o vacanta la Calimanesti-Caciulata. Obiectivele turistice deosebite din zona sunt ideale pentru drumetii si pentru un concediu activ. Manastirea Cozia este cel mai important obiectiv turistic al statiunii. Ctitoria lui Mircea cel Batran este recunoscuta la nivel national si este unul dintre simbolurile romanesti autentice din cele mai vechi timpuri.

Alte obiective turistice din zona, tot de factura religioasa, sunt: Schitul Ostrov, Manastirea Turnu si Manastirea Stanisoara, care se afla in apropiere de statiune, si Biserica Oraseneasca din Calimanesti. In plus, mai poti opta pentru o drumetie pana la Cascada Lotrisor, aflata in Parcul National Cozia, pe Valea Lotrisor, loc care iti va oferi si alte spatii pitoresti de vacanta, in care sa te poti bucura de relaxare si de cele mai frumoase peisaje naturale.

Statiunea Calimanesti-Caciulata este asadar una dintre cele mai bune alegeri pentru o vacanta relaxanta in mijlocul naturii, dar si pentru una in care sa optezi pentru tratamente naturale si cure de recuperare.


Sursa: turistcenter.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!