in

Știai că undeva în România bărbații primesc mărțișoare de la femei?

Ai citit bine. Dacă până acum credeai că doar femeile sunt răsfățate la venirea primăverii, e momentul să afli că o tradiție care s-a păstrat în Bucovina de zeci de ani arată o altă față a obiceiului de 1 Martie.

„În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor un şnur alb cu roşu. În special flăcăii ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc. Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate”.

a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga

Dacă nu ești din Bucovina, înseamnă că nu știi cum este să primești mărțișoare băiat fiind. Ei bine, băieții din acea zonă împărtășesc adesea bucuria de a se îmbrăca frumos în ziua de 1 Martie, ca atunci când ajung la școală, facultate sau birou să își umple pieptul cu mărțișoare primite de la fete.

„La noi, în Moldova, băieții primesc mărțișoare de 1 martie și de 8 martie primesc fetele. Ar fi un  exemplu foarte bun pentru toată țara, pentru că, de obicei, bărbații nu-și dau interesul prea mult: dau doi lei pe un carcalac de plastic, îl bagă într-un plic și-și văd de treabă. Dar, dacă ar primi și ei, și-ar da și ei interesul mai mult. Așa că anul acesta la Kiss FM vom sărbătorii Mărțișorul pe rit moldovenesc”.

a mărturisit Andrei Ciobanu, cel care realizează matinalul Kiss FM alături de Sergiu Floroaia

Pentru restul țării este un lucru perfect normal ca băieții să ofere mărțișoare și să primească la schimb doar îmbrățișări și mulțumiri, însă, sunt mulți care consideră ca asta este tot un fel de discriminare și ar trebui ca toată lumea să primească un simbol al primăverii.

Bineînțeles, cu toții sunt de acord că 8 Martie este rezervat doamnelor și domnișoarelor și atunci ele sunt în centrul atenției.

Tradiţia Mărţişorului, care este una veche de aproximativ 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credinţele şi practicile agrare ale dacilor, care confecţionau, peste iarnă, şiraguri de pietricele albe şi roşii, purtate la gât începând cu 1 martie.

Aceste mărţişoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roşu = foc, sânge, soare) şi principiul masculin (alb = limpezimea apei, înţelepciune).
 De foarte multe ori, mărțișorul este însoțit și de un buchețel de ghiocei sau de zambile, flori ce sunt simbolul primăverii.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.