in

Ce sa vizitezi in Tara Hategului

Tara Hategului e o zona extrem de frumoasa aflata in zona de sud-vest al Transilvaniei in judetul Hunedoara. Suprafata acestei zone se intinde de la raul Strei pana la varsarea acestuia in Mures. Turistii  vor gasi aici bogatie din toate punctele de vedere: istorie, peisaje, descoperiri interesante. Iata ce obiective turistice sa alegi daca vizitezi Tara Hategului:

Biserica Sfantul Nicolae din Densus

Biserica Sfantul Nicolae din localitatea Densus este un lacas de cult ortodox aflat in topul celor mai vechi biserici de rit bizantin din Romania. Un aspect interesant pe care istoricii ni-l aduc in atentie e faptul ca biserica a fost construita pe ruinele orasului Ulpia Traiana Sarmisegetuza, chiar in locul in care inainte era un templu pagan inchinat zeului Marte. Biserica Sfantul Nicolae din Densus se afla la aproximativ 10 kilometri de Hateg, in apropierea soselei dintre Hateg si Caransebes.

Geoparcul Dinozaurilor

Hategul este locul in care au fost descoperite in trecut fosile ale dinozaurilor, deci amenajarea unui geoparc tematic dedicat dinozaurilor este o idee perfecta pentru a promova turismul in zona. Aici s-au delimitat zone in care au fost amenajate diverse geo-situri „decorate” cu machete realiste ale speciilor de dinozauri cunoscuti.

Cetatea Colt

Ctitorita in secolul al XIV-lea in varful unui deal ce vegheaza asupra defileului Rausorului, Cetatea Colteste unul dintre obiectivele turistice reprezentative ale Tarii Hategului. Cunoscuta si ca Cetatea cneziala a Candestilor sau cetatea Kendeffy, aceasta constructie impresionanta avea clar un rol de aparare si refugiu, desi niciodata nu si-a indeplinit acest scop. Se spune ca aceasta cetate ar fi inspirat textul si descrierile din romanul Castelul din Carpati de Jules Verne.

Rezervatia de zimbri de la Silvut

Daca si tu iubesti natura si adori sa te plimbi prin rezervatii naturale si sa admiri diverse specii pe cale de disparitie, rezervatia de zimbri de la Silvut este un obiectiv turistic pe care trebuie sa il incluzi pe lista ta neaparat. Aceasta este unul dintre putinele locuri din tara noastra care mai adaposteste specia Bison Bosanus si care permite si accesul turistilor! La doar 4 kilometri de orasul Hateg, Rezervatia de zimbri de la Silvut te asteapta cu pretul unui bilet de 6 lei pentru adulti si 4 lei pentru copii.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Fosta capitala a provinciei dacice, Ulpia Traiana Sarmisegetuza se afla la 40 de kilometri distanta de cealalta asezare devenita capitala dacica, Sarmizegetusa Regia. Colonia Ulpia Traiana a fost intemeiata la ordinele imparatului Traian intre anii 108-110, dupa cucerirea capitalei Sarmisegetuza Regia din dorinta romanilor de a evita o noua lupta foarte dificila la Tapae in urmatoarele lor lupte cu dacii. Complexul arheologic cuprinde constructii impunatoare cum sunt: amfiteatrul, Templul zeitei Nemesis, Palatul Augustalilor, Forul lui Traian, Capitoliul.


Sursa: turistcenter.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!