in , ,

Un teatru din România, al doilea în top-ul BBC al celor mai frumoase teatre din lume.

7 teatre care-ți taie respirația” este top-ul realizat de televiziunea BBC, bazându-se pe alegerile publicului. Unii au admirat frumusețea clădirilor, alții amintirile legate de aceste comori culturale, toți având în comun dragostea de teatru.

Top-ul a fost realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului din acest an și pe primul loc s-a clasat teatrul Bristol Hippodrome din Marea Britanie. Este un teatru construit în 1912, pe trei nivele, cu o capacitate de 1951 de locuri.

index

Pe locul doi s-a clasat Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, urmat de Teatrul Olimpico din Vicenza, Teatrul Globe din Londra, Palatul Gariner din Paris, War Memorial Opera House din San Francisco și Teatrul La Fenice din Veneția.

Care este istoricul teatrului din Iași?

„La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea erau tot mai numeroşi feciorii de boieri ce mergeau să înveţe în Franţa, Germania sau Italia. Acolo făceau cunoştinţă cu teatrul cult aflat la mare cinste. Moda se întinde şi întâiul animator al vieţii artistice şi culturale din Moldova, Gheorghe Asachi, joacă, ajutat de ‘diletanţii’ din familiile Ghica şi Sturza, cea dintâi piesă în limba română, ‘Mirtil şi Hloe’, pastorală într-un act prelucrată după Gessner şi Florian.

După primul spectacol în limba română dat de Gheorghe Asachi în casele boierului Ghica, spectacolele trupelor străine (italiene, franceze, ruseşti) se dădeau în săli special amenajate. Prima dintre acestea a fost cea amenajată în casele din această zonă ale boierului Lascarachi Agachi, zis ‘Talpan’, în 1812, de către italianul Gaetano Magi (N. A. Bogdan – Oraşul Iaşi, ediţia a II-a, 1913).

teatrul-national-iasi1

În 1832 ‘… o altă trupă franţuzească de comedii şi vodeviluri soseşte în Iaşi sub direcţia a doi fraţi Fouraux şi, negăsind sălile de teatru clădite de Magi, preface în teatru casa doctorului Peretz din strada Goliei. Sala de teatru activa sub firma ‘Théâtre de varieté’. Pe scena acestui teatru, în 10 aprilie 1834, Gheorghe Asachi a organizat spectacolul în limba română intitulat ‘Serbarea păstorilor moldoveni’, în care ‘actorii’ erau Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, Matei Millo, Mihail Kogălniceanu, Al. Mavrocordat, N. Docan, Scarlat Vărnav şi alţi fii de boieri.

logo_tniTot în acest ‘Théâtre de varietés’ s-au dat primele spectacole ale Teatrului Naţional Iaşi, înfiinţat în 1840, sub direcţiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu (conducerea trupei româneşti: Costache Caragiali), până în 22 decembrie 1846, când a fost inaugurată noua sală a Teatrului cel mare de la Copou, în casa boierească a lui Mihail Sturza, trecută acum în proprietatea Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.” aflăm de pe site-ul teatrului.

Istoria prezentei clădiri a Teatrului Naţional din Iaşi, care a primit în 1956 numele poetului şi omului de teatru Vasile Alecsandri, este legată de un eveniment mai puţin fericit: distrugerea vechiului Teatru de la Copou, în urma unui incendiu din în noaptea de 17 spre 18 februarie 1888. Pe 2 decembrie 1896, în cadrul unei impresionante ceremonii culturale, s-a deschis noua clădire a Teatrului Național din Iași.

Sala mare a teatrului
Sala mare a teatrului
22_big
Holul teatrului

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: BBC, TNI (Teatrul National Iași)

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!