in ,

Tradiții și obiceiuri în luna iunie

Luna iunie este îndrăgită pentru sezonul cireșelor, de unde îi vine și numele de “Cireșar”.Totodată, numele provine și de la zeița „Iuno”, protectoarea femeilor căsătorite.

Luna iunie conform tradiției populare româneștimai este denumită și “Cireșar” sau “luna cireșelor”, deoarece acum se coc cireșele.

Totodată, denumirea lunii iunie provine și de la zeița “Iuno”, protectoarea femeilor căsătorite. Astfel, se spune că luna iunie este favorabilă pentru nunți fiindcă acum se vor lega cele mai trainice căsnicii.

Vegetația și timpul calendaristic ajung la maturitate în prima lună a verii, când ziua este cea mai lungă de peste an. Totuși, recoltele, oricât de promițătoare s-ar arăta, nu pot fi sigure. În luna iunie, orice furtună, vijelie sau ploaie torențială poate distruge lanul de grâu și porumb, livezile sau vița de vie.

În calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, având multe sărbători și evenimente folclorice.

Dintre sărbătorile lunii iunie, amintim:

  • Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pe data de 2 iunie;
  • Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, pe data de 3 iunie;
  • Sfântul Vartolomeu, pe data de 11 iunie;
  • Sfântul Onufrie, pe data de 12 iunie;
  • Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, pe data de 24 iunie;
  • Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sânpetru de Vară, pe data de 29 iunie.

Luna iunie, de asemenea, este înconjurată de o serie de superstiții cu privire la vreme și la productivitatea anului agricol.

Câteva dintre superstițiile lunii iunie:

  • Dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă;
  • Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug;
  • Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate;
  • Dacă plouă în luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb, etc.

Pe lângă superstiții, luna iunie este înconjurată și de multe obiceiuri, cele mai multe în data de 24 și 29 ale lunii, când se sărbătorește Drăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară.

Iunie este a sasea luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile. Luna iunie mai este denumita si: ciresari, ciresar, cireseri, ciresel, luna cireselor.


Din punct de vedere astrologic luna iunie incepe cu soarele in semnul Gemenilor si sfarseste in semnul Racului. Din punct de vedere astronomic, luna iunie incepe cu soarele in constelatia Taurului si se sfarseste cu soarele in constelatia Gemenilor.
Numele lunii iunie provinde din latina: Iunius, de la zeita Iuno, sotia lui Jupiter si protectoare a femeilor casatorite. Astfel, se spune ca luna iunie este favorabila pentru nunti fiindca, in decursul acestei perioade, se vor lega cele mai trainice casnicii. Grecii numeau luna iunie Skirophorion.


In calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, avand multe sarbatori si evenimente folclorice. Luna iunie conform traditiei populare romanesti mai este denumita si „Ciresar” sau „luna cireselor”, deoarce acum se coc aceste fructe. Vegetatia si timpul calendaristic ajung la maturitate in prima luna a verii, cand ziua este cea mai lunga de peste an. Totusi, recoltele, oricat de promitatoare s-ar arata, nu pot fi sigure. In luna iunie, orice furtuna, vijelie sau ploaie torentiala poate distruge lanul de grau si porumb, livezile sau vita de vie.


Conform traditiilor populare atunci cand fulgera si tuna mult in luna iunie, vara are sa fie nouroasa, daca luna iunie este mai uscata decat umeda se vor umple butoaiele cu vin, daca luna iunie este umeda si rece se strica intreg anul, calatoria furnicilor vesteste an bun, omidele multe sunt semn de vin si grau mult, saritul pestilor prevesteste furtuna, daca sunt multi bureti iuti, iarna viitoare are sa fie o iarna usoara, prea multa ploaie in iunie este stricacioasa viteilor si stupilor, daca bate in iunie vantul de miazanoapte, atunci rodeste grau mult, daca ploua in iunie, va fi grau, dar nu va fi malai.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.