in ,

Cercetătorii americani încântați de țuica românească de prună. Băutura cea mai populară în rândul românilor este un adevărat medicament

Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoși in urma cu 3000 de ani, prin fermentația unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice.  La noi, tradiționala țuică de pruna, de o tărie intre 22-25 grade era odinioară folosita în vindecările miraculoase ale unor boli de inima, de stomac și biliare.

De ce e bine să bei țuică de prune? Se spune că țuica de prune, denumită în unele zone și palincă, horincă, răchie sau şliboviţă, este sănătate curată dacă este băută în cantități mici și ocazional.

Ţuica noastră i-a lăsat cu gura căscată pe cercetătorii americani, care au constatat că băutura cea mai populară în rândul românilor este un adevărat medicament.

Un studiu realizat recent în SUA relevă că, în cantități moderate, populara țuică de prună poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și bilei. Studiile biochimiștilor americani confirmă o dată în plus că bunicii noştri nu greșeau deloc atunci când alungau bolile cu leacuri în care „picurau” și tradiționala băutură. Consumată cu moderație – nu mai mult de 30 de ml pe zi – poate combate cu succes bolile de inimă, de stomac și problemele la bilă.

Potrivit b1.ro, biochimistii americani au dovedit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae, este regasita in tuica de pruna, in cantitati de 8 ori mai mari. Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol vasele de sange care aduc sângele la inima.  Este prezenta in alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SUA, Canada si Marea Britanie (depasesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile). Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inima datorate arterosclerozei. Acest tip de profilaxie are un pret de 14.000 de ori mai mic decât in cazul unei medicații naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA.

În țuică, se mai găsesc șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinezii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.

La persoanele trecute de 60 de ani, consumul moderat de alcool reduce riscul de dementa si Alzheimer.

Dacă mănânci bine la prânz și savurezi mâncăruri grase, înainte de masă cu 10-15 minute  e recomandat să bei un pahar mic de țuică pentru că ajută la digestie, favorizând absorbția substanțelor hrănitoare din alimente. Cantitatea recomandată la bărbați este de maxim 50 ml, iar la femei 25 ml. Totuși, alege o țuică slabă, nu pe cea de 40-50 de grade.  În cazul cinei, sunt valabile aceleași cantități, tot înainte de masă, și nu după! La micul dejun. este contraindicat consumul de țuică.

O țuică încălzită în zilele geroase de iarnă va pune sângele în mișcare, va activa funcțiile hepatice şi biliare, fiind indicată în dischineziile biliare, în disfuncțiile ficatului cauzate de slabă irigare cu sânge a acestuia, precum şi în constipațiile cauzate de alimentație. Dar doar un păhărel mic.

Daca țuica de pruna, ca atare sau fiarta, se consuma strict ca medicament, trebuie sa se renunțe la băuturile răcoritoare dulci din comerț si la oricare alte băuturi alcoolice, măcar pe o perioada de timp.


Sursa: stiintamister.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!