in

VICTOR PONTA, AUDIAT LA DNA

Premierul Victor Ponta a ajuns, azi, la DNA, pentru a prezenta documente în dosarul „Turceni – Rovinari”, în care este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

În urmă cu o săptămână, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, declara că ancheta este aproape finalizată în ceea ce-l priveşte pe premier, procurorul de caz mai având doar de administrac câteva probe. Atunci, Victor Ponta a susţinut atunci că aceasta este o veste foarte bună şi că le-a cerut procurorilor disjungerea dosarului său tocmai pentru ca ancheta să fie finalizată cât mai repede.   „Este cea mai bună veste pentru mine, că de-aia m-am dus, am dat declaraţii, am făcut expertiză. Am cerut special disjungerea tocmai ca să decidă mai repede cu mine. Dacă mă scoate de sub urmărire penală, dacă mă trimite în judecată, important este că doresc cât mai repede să finalizez acest lucru. (…) Tot aud cu penalul, deci chiar mă bucur de ceea ce a zis procurorul şef”, a declarat Ponta.Pe de altă parte, Ponta a spus la vremea respectivă că nu are încă un răspuns de la procurorul de caz în privinţa solicitării sale de disjungere.

Ultima dată, premierul Victor Ponta a fost audiat la DNA în urmă cu două săptămâni, când a făcut o cerere pentru a fi disjunsă din ”dosarul mare”, Turceni-Rovinari, partea care îl vizează pe el.

Premierul Victor Ponta a stat atunci în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) aproximativ o oră şi jumătate, el spunând la ieşire că audierea s-a purtat într-o formă civilizată şi a răspuns la toate întrebările procurorului de caz. Premierul a precizat atunci că a solicitat anchetatorilor să disjungă din „dosarul mare”, „Turceni – Rovinari”, acuzaţiile ce îl privesc pentru a fi dată cât mai repede o soluţie.

 

A rămas un singur lucru pe care probabil o să vi-l comunice şi procurorul. Am făcut o cerere ca situaţia mea să fie disjunsă pentru că nu are legătură cu dosarul mare, ca să se rezolve mai repede, într-un fel sau altul. Eu cred că este interesul şi al meu şi al parchetului şi al opiniei publice să nu stea bucăţica mea în dosarul mare. Dacă procurorul va accepta, atunci foarte repede o să avem o soluţie. Repet, discuţia a fost civilizată şi am spus tot adevărul, tot ce ştiu

a mai spus Victor Ponta, la ieşirea de la DNA.

Ponta a fost audiat la DNA şi în 19 august, când procurorii au anunţat că au pus sechestru asigurător pe un apartament al premierului pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acesta prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul „Turceni – Rovinari”.

DNA preciza că prejudiciul stabilit în dosarul „Turceni – Rovinari” constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA „Şova şi Asociaţii”, reprezentată de Şova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

Ponta a scris atunci pe Facebook că în din expertiza făcută în dosarul său se arată că SCA „Şova şi Asociaţii” şi-a dedus cheltuieli în baza contractului cu el de 51.321 de lei, dar au şi fost plătite taxe şi impozite de către Cabinet Avocat „Ponta Victor”, în sumă de 53.000 de lei.

Oficiali din DNA au precizat, la rândul lor, că acel fragment prezentat de Victor Ponta din expertiza efectuată în dosarul „Turceni – Rovinari” nu este o concluzie a expertizei, ci o observaţie a expertului parte al lui Dan Şova.

Anchetatorii susţin că plăţile făcute de SCA „Şova şi Asociaţii” către Victor Ponta, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Şova şi Asociaţii” şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei.

DNA a precizat că în acest dosar Victor Ponta este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Dan-Coman Şova este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima dată în faţa procurorilor DNA, care l-au anunţat că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care a fost avocat.

În 13 iulie, procurorii l-au anunţat că a fost începută acţiunea penală în cazul său şi că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul „Turceni-Rovinari”. De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”, spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului şi un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

 

Sursa:  gandul.info

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!