in

Victor Ponta, inculpat oficial în dosarul lui Șova – DNA i-a pus sechestru pe avere

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Transporturilor, preda portofoliul noului ministru, Ramona Manescu, la sediul ministerului, in Bucuresti, miercuri, 28 august 2013. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Prim-ministrul Victor Ponta a fost inculpat oficial, astăzi dimineață, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul Turceni-Rovinari în care este implicat și senatorul PSD Dan Șova.

De asemenea, anunta DNA, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Victor Ponta.

In comunicat se mai arata ca procurorii „au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’, in prezent prim-ministru al Romaniei”.

Premierul este acuzat de 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor.

DNA subliniaza ca „exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA ‘Sova si Asociatii’ de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala”.

Prim-ministrul Victor Ponta a fost, luni dimineata, la sediul DNA, unde a stat circa o jumatate de ora. Venit in carje, premierul nu a facut declaratii la sosire jurnalistilor, insa s-a plans ca nu poate inainta printre acestia pentru a intra in cladire.

La plecare, premierul s-a rezumat sa le spuna jurnalistilor ca „procurorul a dispus expertiza financiar-contabila si ma voi intoarce in august, cand va fi gata expertiza”. De altfel, in comunicatul DNA se arata ca, pe 6 mai, „s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat ‘Ponta Victor Viorel'”.

Potrivit Digi 24, prim-ministrul nu a facut nicio declaratie in fata procurorilor, aducandu-i-se la cunostinta calitatea de inculpat.

Premierul a mers astfel la DNA pentru prima oara dupa ce, pe 5 iunie, i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal, avand calitatea de suspect, in dosarul Turceni-Rovinari in care este implicat si senatorul PSD Dan Sova.

Acuzatiile impotriva lui Ponta vizeaza activitatea sa anterioara de avocat, mai exact de reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, in dosarul privind fapte de coruptie savarsite la companiile energetice Turceni si Rovinari in legatura cu incheierea unor contracte de asistenta juridica, transmitea atunci DNA.

Astfel, premierul este suspectat de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor. Procurorii anticoruptie arata ca, printre altele, premierul a falsificat 16 acte prin metoda copy-paste din documentele altor avocati, ce sustin ca nu au lucrat niciodata cu premierul.

De asemenea, audierea de luni dimineata a venit la cateva ore dupa ce, duminica seara, Victor Ponta a anuntat, pe Facebook, ca isi da demisia din functia de presedinte al PSD, ramanand simplu membru de partid si premier.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!