În zona cetăţilor construite acum două mii de ani ne-am aştepta să vedem mulţimi de turişti. În schimb, siturile arheologice din Hunedoara sunt sufocate de mizerie şi invadate de vacile scoase la păscut de localnici. De mai bine de 20 de ani, autorităţile locale se chinuie să preia în administrare cetăţile Costești, Blidaru, Fața Roșie și Bănița, monumente UNESCO din 1999. Fără niciun rezultat!
Încă din 1990, autoritățile au pasat de la una la alta responsabilitatea cetăților dacice. Deși sunt situri UNESCO, ele nu sunt nici păzite și nici protejate și au devenit în timp loc de păscut pentru animalele localnicilor.
Problema e cunoscută: terenurile au prea mulţi proprietari. De exemplu, terenurile din interiorul siturilor sunt deţinute în comun de mai mulţi localnici, monumentul aparţine Ministerului Culturii şi Romsilva administerează copacii. Aşa că ar fi nevoie ca fiecare în parte să fie de acord să renunţe la proprietate şi să cedeze administrarea Consiliului Judeţean. Nu e de mirare că, la Costeşti de exemplu, animalele pasc nestingerite.
Autoritățile județene spun că au trimis zeci de sesizări către Ministerul Culturii și către Guvern pentru a primi în administrare toate cetăţile dacice din judeţ. Nu mai departe de vara trecută, siturile au fost vizitate de comisia UNESCO din Parlament. Vizita s-a terminat însă doar cu promisiuni. O altă vizită, făcută la începutul acestei luni de un secretar de stat din Ministerul Culturii le-a dat din nou speranțe celor de la Consiliul Județean.
Laurențiu Nistor, președinte CJ Hunedoara: „Cel târziu până în 15 decembrie guvernul va emite o hotărâre de guvern, cetățile dacice să treacă în administrarea consiliului județean Hunedoara.”
Dacă ar fi administrate de Consiliul Județean, cetățile ar fi păzite permanent, ar avea panouri informative și trasee pentru turiști.
Sursa: http://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/video-cetatile-dacice-loc-de-pascut-pentru-animale-593170