in

Ziua Imnului Național

Despre România s-au spus și se povestesc multe, fiind o țară cu un istoric impresionant, marcat de evenimente glorioase, bătălii, războaie. De asemenea, este poporul ce înglobează o autentică tradiție, păstrată din strămoșii vechilor timpuri și ce reușește să facă față provocărilor trecerii anilor, razistând până în zilele actuale. România este despre cultură, oameni și locuri, despre mâncare, personalități și peisaje, iar toate se adună în versurile imnului național și în cele trei culori ale drapelului. Ziua imnului se sărbătorește în fiecare an pe data de 29 iulie și este cel care ne reprezintă ca popor peste hotare. Însă, care este povestea acestuia?

Din 1848, până în zilele lui 2021

Prima strigare a imnului național s-a auzit în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea. Pe atunci nu era recunoscut drept imn, ci doar o compoziție a lui Andrei Mureșan, interpretată pe muzica lui Anton Pann. Povestea versurilor este, însă, una vagă, deoarece se spune că acestea ar fi fost compuse de ucenicul lui Andrei Mureșan. Alte surse spun că le-ar fi scris la o întâlnire cu prietenii pe când se afla la Brașov. Cert este că de-a lungul timpului a fost recunoscut în rândul românilor, ca în cele din urmă să devină Imn Național. Cuvintele acestuia înseamnă LIBERTATE, ISTORIE, VITEJIE, TRECUT și SPERANȚĂ, fiind un imn cu o încărcătură emoțională deosebită.

Deșteaptă-te, române, pe fronturile de luptă

Versurile s-au auzit în cele mai grele momente din istoria țării. Pe fronturile de luptă ale celor două Războaie Mondiale, cum și în Războiul de Independență, ,,Deșteaptă-te, române!” răsuna pe gurile soldaților. În ziua de 22 decembrie, 1989, românii au ieșit pe străzi, înălțând drapelul și renunțând la imnul acelor vremuri și anume ,,Trei culori”, cântând versurile lui Andrei Mureșan.

Știai că…,,Deșteaptă-te, române!” a fost interzis în perioada comunistă pentru mai bine de jumătate de secol, fiind un imn ce îndemna către libertatea poporului român?

,,Un răsunet” printre români

Prima variantă a imnului actual a fost ,,Un răsunet”, pe mai târziu primind numele ce astăzi îl poartă. Se știe că motivul pentru care a fost compus era ca drept răspuns, replică în fața compoziției lui Vasile Alecsandri, intitulată ,,Către români”. Imnul național a fost adoptat abia în anul 1990, în ciuda faptului că prima apariție a avut loc în anul 1848. Astăzi, îl purtăm trumfatori peste tot în lume, acolo unde românii noștri reușesc să facă istorie, ca de exemplu la Jocurile Olimpice.

Știai că…la JO Tokyo 2020, România a câștigat două medalii de argint și una de aur, datorită nivelului de performanță la care 7 români au reușit să ajungă? Amintim de: Ana Maria Popescu, Cosmin Pascari, Ștefan Berariu, Mugurel Vasile, Mihăiță Tiganescu,  Ancuța Bodnar și Simona Radiș. Cum de asemenea, sărbătorim și performanța uluitoare adusă de un tânăr de doar 16 ani și anume, David Popovici.

Imnul Național al României nu este decât reprezentarea scrisă și cântată a ceea ce înseamnă cu adevărat România ca popor, iar noi, cei ce purtăm numele de ,,români”, ar trebui să fim profund recunoscători pentru această deosebită țară. 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.