in ,

Lovitură cruntă pentru cei care stau la bloc!

Astăzi, 4 martie 2020, se împlinesc 43 de ani de la teribilul cutremur din 1977 care a făcut ravagii în România. Marius Marinescu, inginer constructor, a vorbit despre când ar trebui să ne așteptăm la un cutremur similar cu acesta. De asemenea, inginerul a vorbit și despre blocurile care prezintă un risc mare dacă un cutremur similar cu cel din 1977 ar veni iar.

„Am fost șef de șantier, director și am construit sute de blocuri. În primul rând, aș spune că numai Dumnezeu știe când va mai fi un cutremur atât de mare, dar având în vedere istoria, aș face o analiză și aș spune că un seism foarte mare este iminent. În ultimii 200 de ani și până astăzi au fost șapte cutremure mari. Acestea au avut o ciclicitate de circa 40 de ani sau de 60 de ani.

Primul seism major a fost în 1738 și a avut magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter. Atunci a căzut Curtea Veche, a căzut o parte a istoriei noastre. Următorul cutremur a fost la aproximativ 60 de ani în 1802. A avut 7,9 grade pe scara Richter. Atunci au murit cel puțin șase oameni, dar trebuie menționat că atunci nu erau clădiri înalte. La circa 40 de ani diferență, la 1838, a fost un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. Au murit peste 720 de oameni. La un interval de aproximativ 60 de ani, în 1901, a urmat încă un cutremur mare de 7,2 grade pe scara Richter. La circa 40 de ani distanță, în 1940 a fost marele seism de 7,4 grade pe scara Richter care a avut niște consecințe catastrofale: au fost peste 1000 de morți, jumătate din București a fost pus la pământ, iar orașul Panciu a fost distrus în proporție de 90%. La diferență de 40 de ani, în 1977, am avut iar un mare cutremur de 7,2 grade pe scara Richter și știm cu toții consecințele acestui cutremur. La nouă ani diferență, am avut un cutremur de 7,1 grade și, din păcate, circa 150 de morți.

Luând în calcul aceste date, putem spune că în orice moment poate fi un cutremur iminent”, a zis Marius Marinescu pentru DC News.

Ce blocuri s-ar putea prăbuși și care prezintă un risc crescut

„În București s-ar prăbuși imediat cele aproximativ 400 de blocuri cu bulină roșie. De asemenea, ar exista posibilitatea să se prăbușească blocurile construite până în 1930 fiindcă la timpul respectiv nu se folosea fier beton la structura de rezistență. Ar putea să se prăbușească o mare parte din cele aproximativ 8.000 de blocuri construite înainte de 1977 fiindcă ele erau calculate să reziste la un cutremur de circa 7 grade pe scara Richter. Alte blocuri care ar putea fi afectate de seism sunt cele construite în anii ’90. De ce? Fiindcă la începutul anilor ’90 nu se ținea cont de normativele de rezistență. Mă refer la blocurile care erau construite pentru vânzare”, a mai spus Marius Marinescu.

Autor: Iulian Luca


Sursa: capital.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!