in

Cele mai frumoase tradiții românești

Nu mai este un secret faptul ca țara noastră este un loc desprins parcă din cele mai fanteziste basme. Cu peisaje încântătoare, preparate gastronomice delicioase și oameni buni și primitori, România poate fi ușor comparată cu un mic colț de paradis. Însă orice țară are elemente unice care îi conferă personalitate.

Când vine vorba de tradiții și obiceiuri, putem spune cu mândrie că în România acestea se respectă încă și sunt transmise în continuare din generație în generație. Iată câteva obiceiuri care ne deosebesc de restul țărilor din lume.

Obiceiuri de Paște

La români, Paștele este o sărbătoare cu totul și cu totul deosebită. În timp ce alte popoare nu acordă la fel de multă importanță sărbătorilor pascale, românii au câteva tradiții pe care le urmează cu strictețe în fiecare an.

Înroșirea ouălor de Paște se face cu mare grijă. La țară, gospodinele utilizează încă frunze de ceapă pentru a conferi o culoare roșie și aplică diferite frunze pentru a realiza diverse modele interesante. De asemenea, încondeierea ouălor este o datină veche pe care oamenii o urmează și în prezent. Rezultatul final este o mică operă de artă. Câteva dintre motivele incluse sunt spicul, frunza sau soarele.

Petreceri cu cei dragi

Românilor le plac mult petrecerile și nu ratează nicio ocazie de a se distra. Pe lângă nunți și alte tipuri de evenimente formale, românilor le place la fel de mult să își petreacă timpul cu prietenii apropiați.

De obicei, de Crăciun sau de Paște oamenii se adună în jurul mesei și petrec timp împreună. Nu mai este o noutate că le place să prepare câteva bunătăți pe cinste, gustări de care se vor bucura mai târziu. Odată ce mâncarea a fost savurată, este momentul să fie introduse alte elemente în ecuație.

Adesea, aici este vorba despre jocuri de cărți, șah, domino, Monopoly, „Nu te supăra, frate” sau alte tipuri de activități ale minții. Jucătorii sunt foarte competitivi și vor să arate echipei adverse cine e cel mai bun. În schimb, aceste activități eliberează stresul, îmbunătățesc concentrarea și încurajează apropierea.

Mărțișorul

O altă tradiție care sărbătorește venirea primăverii este mărțișorul. Acesta este un simbol străvechi de talisman pe care lumea îl oferă cu mare drag și în prezent.

Deși lucrurile nu au stat mereu așa, mărțișorul este dovada vie a faptului că tradițiile trec prin schimbări uneori. Astfel, în zilele noastre bărbații le oferă femeilor un mic simbol al primăverii care este legat cu un șnur roșu și alb. Împletirea acestor două culori reprezintă cele două anotimpuri, iarna și primăvara iar amuleta are scopul de a înfrumuseța mărțișorul.

Este bine de știut totuși că la un moment dat femeile erau cele care ofereau simbolul primăverii bărbaților. Acesta era o floare care se prindea în piept.

Tradiții de nuntă

Așa cum a fost menționat anterior, românilor le place foarte mult să ia parte la nunți. Fie că este vorba despre o zi specială din viața celor apropiați sau a unor simple cunoștințe, românii își anunță prezența.

Distracția este garantată atât în restaurantele selecte de la oraș dar și în căminele culturale de la țară. Există câteva mici deosebiri însă. Ceremonia de pregătire de dinaintea nunții și obiceiurile de după, mult mai numeroase în mediul rural, sunt urmate cu strictețe.

Când vine vorba de nuntă, este imposibil să nu amintim de furatul miresei, un obicei care i-a surprins pe străini. Conform acestuia, mireasa este furată la miezul nopții iar pentru a o „răscumpăra”, mirele trebuie să le facă pe plac celor care au furat-o.

Datini de Crăciun

Nu în ultimul rând, avem sărbătorile de iarnă. România este la fel de bogată și în tradițiile de final de an.

Un prim eveniment este împodobitul bradului. Cu toate că a apărut în Germania în urma unei legende, în zilele noastre românii împodobesc bradul în fiecare an și așteaptă cu sufletul la gură acest moment.

Fie că sunt brazi naturali sau artificiali, în casă se simte miros de cozonaci, sarmale și alte bunătăți pe care gospodinele le pregătesc cu multă măiestrie și dăruire. Toate acestea în timp ce se aleg cele mai frumoase decorațiuni.

Preparatele sunt în cantități mari, acest lucru se datorează faptului că musafirii sunt așteptați cu brațele deschise. Primii sunt colindătorii. În prima zi de Crăciun se merge cu steaua.

În Maramureș toată lumea merge la colindat, chiar și adulții. Aceștia sunt primiți cu cozonaci, diverse preparate din porc, sărmăluțe și vin.

Acestea sunt câteva dintre cele mai răspândite obiceiuri de la noi din țară. Unele dintre acestea au fost adaptate vremurilor în care trăim sau în funcție de regiune, în timp ce altele au rămas neschimbate.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.