Gazeta Românească a postat mesajul Mariei Cristiana Tudose, o româncă din Italia. Ea se consideră mândră că este româncă și spune clar: „România nu înseamnă hoți sau ticăloși”.

„- Dar Dvs. sunteți din străinătate? – Da, sunt româncă.”

Dar așteaptă să termin, să-ți povestesc ceva despre țara mea.

România nu înseamnă hoți sau ticăloși. Ne ascundem printre Balcani, avem o mare, nu este un lac, avem câmpuri împodobite cu flori și multă iarbă verde, avem tradiții, avem mănăstiri, avem dansuri populare și oameni frumoși, luptători, care știu ce înseamnă munca adevărată.

În țara în care m-am născut, tinerii luptă pentru un viitor mai frumos, dau din coate printre obstacolele de zi cu zi, au absolvit facultăți și n-au fost răsfățați. S-au obișnuit cu încercările vieții, știu ce înseamnă compromisuri și s-au mulțumit întotdeauna cu cât era posibil.

Am crescut în spatele blocului, oare știi ce înseamnă? Amintirile copilăriei mele au miros de pâine caldă: de bucurie și poftă, ajungeam acasă cu o jumătate deja mâncată. Am crescut cu compot, mămăligă și brânză. Am crescut simplu dar bine. Am devenit un om demn. Mă ridic pentru a lăsa locul unui bătrân, zâmbesc celui care mi-a zâmbit, deși nu-l cunosc, spun “bună ziua” și “mulțumesc” pentru că așa am fost educat.

Știi ce-mi place la țara mea? Că am crescut cu nimic, am învățat ce înseamnă educație, am înțeles că din lipsuri trebuie să facem totul, de fiecare dată am luat-o de la început, am avut putere și n-am capitulat. Au fost momente în care ne-am revoltat, momente în care am plâns și am crezut că vom ceda. N-am făcut-o.

Nu ni s-a dăruit nimic, deși am fost judecați, am plecat prin lume, pentru siguranța celor dragi. N-am plecat de frică, am plecat pentru că voiam ceva mai mult. Cândva cineva m-a întrebat cum este să crești într-o țară străină iar eu i-am răspuns: “Vorbesc limba ta dar visez românește!” . Sufletul meu respiră, iubește și trăiește românește! Cum aș putea ascunde ceea ce sunt? De ce să-mi fie rușine atunci când spun că sunt româncă?

În România vei cunoaște femei puternice, bătrâni modești, multă sărăcie și spirit muncitoresc. Nu suntem perfecți, dar cine este?

Nu, nu locuim în corturi, locuim în blocuri.

Nu, nu ne jucăm cu cuțitele, ne jucăm șotron. Nu, la școală nu ne învață cum să furăm! La școală învățăm matematică, probabil mai bine ca tine! La școală învățăm că pentru a ieși din sărăcie, trebuie să citim, să fim educați, să creștem și să fim demni.

Dacă un român fură, nu înseamnă toți sunt hoți! Nu mă pune lângă cel care n-are respect pentru oameni, care trăiește din minciună și își petrece zilele păcălindu-i pe ceilalți! Nu fac parte dintr-o grămadă, aparțin unui popor. Țara mea are o istorie și din acest motiv eu merit respect. Atâta timp cât ți nu-ți fac rău, tu ești obligat să mă respecți!

Nu, nu suntem oameni răi dar am învățat să protejăm ce este al nostru pentru că ne-au păcălit prea mulți, ne-au făcut de râs de prea multe ori.

Dacă v-am răpit prea mult timp, eu mă scuz. Dar vroiam să știți ce înseamnă cu adevărat România.

Acum privește-mă, ți se par un om rău? Îmi reprezint țara, muncesc, învăț, mă întrețin, nu fur, îmi văd de treaba mea și pretind să nu fiu judecată greșit pentru că în fața Domnului suntem egali, iar eu n-am de ce să las capul jos.

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

 1. Gindesti sanatos si sunt mindra de tine,,,,asa gindesc si eu si nu as lasa pe nimeni sa ma jigneasca……Am muncit cinstit intotdeauna,nu am furat si nu am mintit niciodata…..

 2. Nu trebuie sa na fie rusine ca sintem romani,pentru ca cei care ne fac de rusine nu reprezinta natia ei reprezita uscaturile, stejarul este poporul

 3. Felicitari ,ai scris adevarul .Oricare dintre noi eu ,tu sau altul sa nu uitam ca suntem romani ,,sa nu ne vindem pe vorbe goale.

 4. BRAVO FATA DRAGA -TOT RESPECTUL PENTRU CUVINTELE TALE ADUSE POPORULUI NOSTRU_SI EU SUNT MANDRA CA SUNT ROMANCA SI NU M_ASI SCHIMBA PENTRU NIMIC IN LUME .ACASA PENTRU MINE V_A FI INTODEAUNA ROMANIA.

 5. Sunt sigur că sentimentele descrise sunt reale… Respect pentru asta, dar atât (sper să te chinuie până nu mai eşti în stare să rezişti)! Şi, sper să citeşti mai departe! Ce cauţi “acolo” unde sunt cei care ne ponegresc, fură, tâlhăresc şi arată spre noi că suntem ei (ca ei să-şi vadă de… treba lor)?!? De ce munceşti acolo, plăteşti impozite acolo, etc?!? Ca să îi ajuţi pe cei care ne ponegresc să fie mai puternici şi să atragă şi mai mulţi rătăciţi dintre voi pentru nişte bani care vor da senzaţia de “mai bine” pe fondul pierderii aproape definitive a credibilităţii şi puterii minunatei şi magnificei noastre ţări, România noastră (şi nu a ta şi a celor ca tine, cea după care oftezi, eventual cu lacrimi de crocodil). O ţară care te-a crescut, care te-a făcut ceea ce eşti, şi după care oftezi atât, părăsind-o exact atunci când ea aştepta ceva de la tine şi nu efemera situaţie personală de “mai bine”. Da, ai citit bine! Ai devenind mercenarul străinătăţii jefuitoare, ponegritoare, etc contra propriei ţări (că şi banii tăi, munca ta, le alimentează nesimţirea şi “superioritatea” – mă refer aici la cei care ponegresc, fură, etc), chiar dacă vorbele şi lacrimile tale de crocodil îţi indică cât ai greşit părăsind-o. Până şi atunci când trimiţi bani în ţară părinţilor tăi (dacă o faci) să ştii că faci rău. Cei care au rămas nu mai pot face ţara asta “competitivă” fiindcă este deja colonie străină cu aproape întreaga producţie “înstrăinată”, banii şi darurile tale către cei dragi luând calea băncilor străine, produselor străine, etc. Nu ai rămas aici să munceşti bine, cu spor, în ţara căreia îi datorezi totul, că presupun că “străinul” de aceea te plăteşte, că o faci bine, cu spor. Sincer nu pot descrie sentimentele care le am faţă de oameni ca voi (în nici un caz pozitive). Noi muncim aici, în ţara căreia părinţii părinţilor noştri datorează tot ceea ce sunt: săraci, “scuipaţi”, pleava Europei mândre dar jefuitoare, răsul americanilor manipulatori şi profitori, păduchii ruşilor pustiitori, etc, etc, etc. Dar am rămas şi vom fi români mândri, cu adevărat, ducând ţara asta mai departe cu suferinţa noastră care nu se lasă amăgită de tânguielile copiilor ei rătăciţi (ca tine) şi nici nu va dispare sub jaful şi dispreţul celor ajutaţi şi de tine la a face rău tuturor celor care sunt ROMÂNI ADEVĂRAŢI! Noi, ROMÂNII ADEVĂRAŢI să plângem după ruina ţării noastre şi să ne adunăm puterile să o ţinem sau să o ridicăm, cu voia lui Dumnezeu, nu voi mercenarii disperaţi după bine, că doar vă este bine, de aceea sunteţi acolo!

 6. Da sunt deacord cu aceasta parere, nu trrebuie sa caracterizam un popor prin ce face o gramada, si eu apartin acelui popor cu oameni frumosi si ospitalieri si care au luptat doar sa isi apere teritoriil nu sa cotropeasca,cu datini si obiceiuri frumoase, cultura deasemeni, si sunt mandra ca m-am nascut aici. Pacat ca cei care ne conduc nudau importanta acestora ci doar banilor…….

 7. Sa va fereasca bunul Dumnezeu sa ne suparati mai mult decat nu cunoasteti limita!
  P.S. Adresata celor care deranjeaza prea mult linistea acestui neam minunat. Inclusa este masa de politicieni infractori tradatori!

 8. Stima si respectul! Fiecare popor are procentajul de hoti dar sa nu uitam cit de multi oameni buni sunt in jurul nostru, precum si aceasta tinara. A fi Roman este onoare! Pacat, ca hotii au prioritate!

 9. Foarte bine doamnă,felicitări, acest popor a învățat limbile tuturor cotropitorilor,fanarioților,ungurilor,austriecilor,germanilor,rușilor și să ne aplecăm capetele plecate “ca sabia să nu le taie’. Personal cer tututror celor care-mi vorbesc în țara mea să-mi vorbească limba,dacă nu,să o învețe altfel îi las în drum și plec. Am avut mulți clienți străini și le-am cerut translator altfel îi cedam colegilor. Ajunge cu supunerea.

 10. in ce tara au luat tiganii lor denumirea unui stat? doar la noi, ai nostri. si Italia are pe ai lor, dar nu se numesc itali, ci nomadi sau sinti, etc. atata timp cat tiganii vor fi numiti rom, si romanii vor fi luati drept tigani. cu un asa guvern nici nu ma mir. rusine Guvernului. romanii in Italia sunt luati de tigani. avem atatea etnii in Romania dar nimanui Statul roman nu i-a acordat o asa onoare de a prelua primele cuvinte ale tarii si oferite celui mai degrdabil popor.

 11. Superbe gânduri izvorâte dintr-o inimă de român, cu atât mai mult cu cât vin din partea unei femei. Le împărtășesc cu toată dragostea și respectul cuvenit.

 12. sunt romanca si ma mandresc…. si ma mandresc enorm cand descopar ca mai sunt oameni ca mine si ca tine…care au curajul si puterea sa spuna lucrurilor pe nume si asa trebuie sa faca orice roman de buna credinta,sa nu ne lasam umiliti si judecati de altii…mi/am crescut ,educat si scolit copiii in Romania,iar acum lucreaza in tari straine,doar pt ca in tara nu li s/a oferit nici o sansa sigura si fara compromis,iar acolo unde lucreaza diplomele,cunostintele si educatia din Romania le asigura un viitor frumos…avem f multe lucruri frumoase,dar lipseste curajul de ale vedea si de a le da valoarea cuvenita…am intalnit romani care/si judeca ,critica si chiar injura ,tara si concetatenii, romani care spuneau ca nu mai vor sa auda de Romania pt ca nu le/a oferit nimic…m/am infuriat si am privit/o in ochi,era avocata dna,si i/am spus…ROMANIA TI/A OFERIT O EDUCATIE,cu care ti/ai facut un viitor afara,iar asta e cel mai important lucru…dar iti lipsesc cei 7 ani de acasa,ca/ti critici tara si poporul in care ai crescut si format ca om… bravo pt toate lucrurile frumoase pe care le/ai scris,simt la fel ca tine si ca orice roman de buna credinta… vorbesc limba lor,respect ,legile si traditiile lor,respect oameni care sunt oameni cu adevarat…dar visez romaneste si visez la o Romanie libera cu oameni frumosi la trup si suflet….asta lasand la o parte lichelele…orice gradina are buruieni….oriunde in lumea asta mare gasesti lepre si lichele indiferent de origine…o zi buna draga Cristina Maria…si continua sa visezi romaneste…

 13. Bravo tie, si eu gandesc la fel ca tine. Am stat plecata 9 ani, dar acum sunt in tara mea si sunt mandra de cea ce am reusit sa realizez prin munca. Asa am ajuns unde sunt si sunt
  multumita.Bafta tuturor!!!

 14. felicitari pt.demnitatea de a fi ROMAN asa trebuie sa fim cu toti cei ce muncim in strainatate sa nu lasam capul jos iar cine nu stie sa ne respecte sa-i invatam ce este respectul.

 15. Nu-i nimic de comentat,fata,domnișoara,doamna,Cristiana,românca,a spus un adevăr ,un adevăr care e al nostru, al românilor,indiferent unde avem locuința,ori locul de muncă.Grav este că cei care se cred la conducerea țării(ei „se”cred la conducere,nu conduc),nu gîndesc așa,nu au timp să gîndească așa,pentru că sînt ocupați cu hoții de tot felul ,au ajuns pînă-ntr-acolo să-și vîndă și țara pentru bani,iar și mai rău este că „ei” ne reprezintă peste tot în lume,nu români ca MARIA CRISTIANA TUDOSE.

 16. AM toate motivele sa fiu mandru ca sunt roman ! Poporul meu este bun , talentat , generos , cinstit , omenos ! Bineinteles ca nu am nici un motiv sa las capul jos sau sa ma rusinez ! Sunt respectat pentru ca merit respect !

 17. Problema este alta.Din cauza tiganilor si a celor care au plecat intr-o tara straina cu gandul de a fura suntem catalogati drept hoti si tigani.Jucam un joc si la un moment dat vorbeam nu stiu cu un ceh sau german care ma intreaba din ce tara sunt eu si i-am spus, iar el imi spune ca nu stie limba tiganeasca.Mai intai trebuie sa-i invatam pe cei din afara istoria noastra si sa le spunem ca noi suntem un popor latin iar in tara noastra traiesc si alte natii.Din aceste natii se formeaza hotii care-i fura pe ei.Dar mai bine le spunem sa se uite in ograda lor si sa vada cate popoare au decimat ca sa poata trai ei si sa-si construiasca orasele acelea cu cladirii din sec16 sau 17.Au avut tarile din vest atatea colonii si de aici vin problemele migrantilor.Noi ca popor am fost colonie pentru austro-ungarii si turcii,trebuie sa fim mai fermi pe pozitii si sa nu fim lingaii Europei.Ce este prostia aceea de mai sus?Unii din afara stiu foarte bine ca noi nu suntem hoti si tigani ca popor dar isi bat joc doar ca sa castige ceva.Ei nu au furat Africa,America de sud si Asia prin coloniile lor?!Stam la discutii cu ei!?Popoarele din vest,Rusia si SUA sunt cele mai hoate!

 18. Protejam ce-i al nostru, siiigur! De asta se duc padurile “cu viteza luminii”… Nu facem nimic sa pastram tara nepoluata cu chimicale care alunga albinele… Ce sa mai zic, la compuneri suntem tari ca deh -suntem fii de comunisti de frunte…

 19. Haideti sa lasam gogosile.
  Tara si poporul despre care vorbeste aceasta tanara, a fost odata…
  Acum, marea majoritate vorbesc vulgar, se fura unii pe altii, dau in cap celui mai slab pt a putea supravietui ei, isi fura locurile de munca, in tara…in strainatate. Distrug familiile in care intra sa munceasca, se barfesc si denigreaza intre ei.
  Trage fiecare la turta lui, frustreaza pe altii pt ca provin din familii destramate unde nu au cunoscut respectul, si nu au fost doriti si iubiti. De Dumnezeu nu mai vorbim, mai ales daca provin din familii ortodocse.
  ASA ARATA ROMANIA, ASTA ESTE IMAGINEA EI
  ….foarte putini sunt ca cei descrisi de aceasta tanara.
  Nu va mai mamdriti aiurea…se mandresc doar sarlatanii si ipocritii.
  Lasati-i pe altii sa ne laude,vazand comportamentul nostru exemplar.

 20. felicitari,un articol care ar trebui sa fie citit de toti rominii din lumea intreaga, poate le-ar mai da putin de gindit.de asemenea ar trebui tradus si distribuit in tarile cu comunitati mari de romini asa incit sa inteleaga cetatenii tarilor ospitante ce inseamna spiritul rominesc,spirit ce putini straini il au.in ogni modo felicitari pentru articol…………GRANDE

 21. Negreşit sunt mulţi ca tine ,fată dragă!!Numai ca e vremea să veniţi acasă de pe unde sunteţi ,să puneţi umărul la schimbarea mentalităţii oamenilor .Nu lăsaţi să decidă cei ce nu ştiu ce inseamnă democraţia sau nu cunosc şi o altă viaţă pentru-că au fost ţinuţi şi sunt ţinuţi în continuare cu mita electorală.

 22. Da,sint deacord cu tine.Am muncit in israel multi ani ,ca meserias intr-o fabrica.Am fost respectat,am facut lucruri nemtesti dar de ce m-au platit mai prost ?Da am fost roman si sunt mindru.Daca ar fi sa lupt pentru dreptate si un trai mai bun copiilor si nepotilor mei,mi-as da viata pentru ei si tara mea.Pentru tradatori de tara si de neam ,doar sa traiasca cu pensie de ajutor social.Asa sa le dea d-zeu.