in

Miliardarul care cumpără mii de hectare în România, dar nu le lucrează. Ce face cu pământul

Unul dintre bogații lumii investește în România, de peste 15 ani. Cumpără terenuri agricole pe bandă, dar nu în scopul de a face agricultură intensivă și producții-record, ci doar pentru a-și pune banii la păstrare în active de care este sigur că își cresc valoarea, cu fiecare an care trece.

În 2001, contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al familiei de Habsburg) a găsit „oportunitatea să cumpere teren și a văzut potențialul din agricultura din România“, conform declarației celor de la Bardeau, pentru Agrointeligența Top 100 fermieri.

În 2002, contele a înființat Bardeau Holding România SRL, ajungând ca în 2015 să deruleze afaceri în agricultură în județele Timiș și Caraș Severin, fiind o societate axată pe producția de cereale și achiziția de terenuri.

Are doar patru angajați în România

Cifra de afaceri în 2014 a Bardeau Holding cu un staff redus la doar patru angajați este de 15.825.336 de lei, conform reprezentanților companiei.

Suprafața deținută în proprietate în 2015 este de 13.590 ha, iar cea luată în arendă de la ADS este de 4.558 ha. De la țărani, Bardeau Holding a mai arendat alte 4.106 ha.

Deși deține suprafețe vaste, Bardeau nu lucrează efectiv decât 3.300 ha. Restul terenului este luat în arendă de la oameni, în vederea cumpărării, iar parcelele, chiar dacă nu sunt lucrate, sunt întreținute de bardeau Holding ca procedură juridică pentru ca holdingul să-și poată comasa terenurile și pentru o eficiență mai bună.

Producția în 2015 a fost de 5,2 t/ha la grâu, 5,4 t/ha la orz, 4,2 t/ha la triticale, 2,6 t/ha la floarea soarelui și doar 3 t/ha la porumb.

A închis și orezăria

Deși compania administrează cea mai bătrână orezărie din România, înființată la Partoș, pe vremea Mariei Terezia (mijlocul anilor 1700) de ingineri italieni care au deviat în mod ingenios printr-o serie de canale apa râului Bârzava, momentan această cultură e în standby: ”Nu se mai cultivă de doi ani din cauza lipsei de apă și a subvenției pe cultura de orez”, conform reprezentanților companiei.

Familia Bardeau a derulat afaceri și în imobiliare, zootehnie și cu păduri, achiziționând suprafețe importante de pădure, împreună cu familia Esterhazy din Ungaria, în județul Argeș. Deținerile importante de terenuri s-au lăsat și cu procese pentru firmele familie Bardeau, mediatizate de presă. Probabil pe fondul acestor controverse, în 2015 Bardeau Holding a renunțat la pădurile deținute în România. Cea mai mare problemă cu care compania se confruntă în România sunt ”înscrierile de proprietăți, însă e compensată de privilegiul de a cunoaște și înțelege cultura, oamenii, mentalitatea din România”, conform unui reprezentant al holdingului.

Planurile de viitor ale contelui Andreas von Bardeau țin de ”creșterea suprafețelor de terenuri în vederea exploatării”.

În 2015, Bardeau Holding SRL declara în bilanțul depus la ANAF pentru anul precedent, active imobilizate în valoare de 102 milioane lei, active circulante de 27 milioane și capitaluri de 65 milioane lei.

Sursa: http://agrointel.ro/54101/cine-este-miliardarul-care-cumpara-mii-de-hectare-in-romania-dar-nu-le-cultiva-le-pune-la-pastrare

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

26 Comments

  1. Vrem o lege in care pamintul nu se vinde strainilor,ce rusine grinarul Europei nu mai e nimic din el, padurile : muntii nostri aur poarta ;miine poimaine suntem suigi in tara noastra pt ca azi suntem in toate tarile

  2. Autoritatile ar trebui sa oblige aceasta persoana sa lucreze pamantul si sa interzica posibiltatea de a cumpara in continuare…….sa fie create posibilitati romanilor , tinerilor in primul rand ….

  3. AR TREBUI LIMITATA SUPRAFATA CUMPARATA DE O PERSOANA STRAINA undeva la 200 ha.Statul ar putea infiinta asociatii cu pamant luat in arenda ,daca tot il dau batranii.

  4. RUȘINE, NOUĂ,ZICI ?CRISTIAN APOSTOL? RUȘINE ȘI MOARTE CHIAR, MAFIOȚILOR DIN CONDUCEREA ROMÂNIEI, CARE NU AU NIMIC COMUN CU ROMÂNIA,NOUĂ, DA NE POATE I RUȘINE CĂ STĂM CU MÂINILE ÎNCRUCIȘATE, BA UNII BÂRFESC PE LA COLȚURI, DACĂ CINEVA VREA SĂ DESCHIDĂ OCHII ROMÂNILOR,, SCUZĂ-MĂ, DAR ASTA SIMT,CRED CĂ NU MULT VOM MAI PUTEA RĂBDA…..

  5. Nu e vb ca ia pământul cu el e vb ca e propietar cu acte pe el cea ce in alta tara nu este posibil asa ceva til da in concesiune cu greu obții si confesiunea dar nu til vinde

  6. Easy steps by steps………sa nu ne abandonam disperarii.Sa-si marturiseasca pacatul(lacomiei),si sa dea inapoi in intregime pretul pamantului castigat prin mijloace necinstite,adaugand a cincea parte;sa-l dea aceluia fata de care s-a facut vinovat.Numeri.Despagubirea pentru furt.5:7

  7. de ce? pentru ca : Romania, ce tara frumoasa, pacat ca e locuita!
    vor sa ne desfiinteze ca natiune! ne pierdem copii prin tari straine, pamantul tarii e vandut veneticilor, suntem doar o piata de desfacere………..

  8. Nu e prost cel ce manabca 7 paini ci politicienii aserviti. De urgenta aceasta lege ar trebui modificata iar cei ce au promovat-o, condamnati pentru inalta tradare, puscarie pe viata si confiscarea averilor.