Gara din orașul Arad, județul Arad
Gara din orașul Arad, numită şi Gara Mare, este cea mai mare gară din județul Arad și una dintre cele mai importante gări din vestul ţării.
Zilnic, peste 100 de trenuri pleacă din gara Arad spre diverse oraşe din ţară, dar şi spre Budapesta, Viena, Sofia, Munchen și Veneția.
Gara Arad a fost construită de către arhitectul arădean Lajos Szantay, lucrările la aceasta începând în 1905 și fiind finalizate în 1910.
În octombrie 1944, gara a fost puternic bombardată de către trupele germane, iar apoi a fost refăcută în 1950-1953.
Cea mai recentă modernizare a gării a început în aprilie 2012, aceasta fiind parte a proiectului de reabilitare a căii ferate dintre Curtici și Simeria. Investiția pentru Gara Arad însumează 334 de milioane de lei.
Stațiunea Moneasa din comuna Moneasa, județul Arad
Statiunea Moneasa se afla la 110 km de Arad si la 20 de km de oraselul Sebis.
Statiunea este situata intr-o mica depresiune de pe valea Moneasa, la poalele muntilor Codru-Moma, la altitudinea medie de 280 m.
In 1835, s-a mentionat pentru prima data folosirea apelor termominerale din regiune. Intr-un raport din 1854 sta scris ca statiunea a fost vizitata de 27 de vilegiaturisti. Dupa ce Ministerul de Interne Imperial de la Viena i-a conferit titlul de statiune balneara, pe 13 mai 1886, numarul de turisti a crescut, in anul 1895, la 2.000 de persoane.
Se pot vizita urmatoarele obiective turistice: Pestera Liliecilor, Cariera de Marmura, Izvorul Piatra cu Lapte, Grota Ursilor, Cuptorul de Fier, Rezervatia de nuferi, Varful Izoi, Stanca Laptelui, Tinoasa, Platoul Carstnic, Cetatea Deznei.
Bine de stiut:
Apele termale au temperatura de 25-32 de grade si sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice , hipotone. Aceste ape constituie zestrea de aur a statiunii si asigura, prin ele insele, profilul ei de tratament.
Mănăstirea Radna din orașul Lipova, județul Arad
Manastirea Radna, se gaseste in orasul Lipova, judetul Arad.
Biserica Sfanta Maria Radna isi are inceputurile in jurul anului 1551, fiind intemeiata de calugarii franciscani veniti din Bosnia.
In anul 1695, sultanul Mustafa a asediat Lipova si a incendiat biserica, ce a ars pana la temelie. Singurul obiect care nu a ars a fost icoana Maicii Domnului.
Biserica actuala a fost construita intre anii 1727 – 1826 in stil baroc, in anul 1911 au fost inaltate ambele turnuri de 30 m. Manastirea Radna cuprinde trei parti construite in jurul curtii, iar Biserica este lacasul de cult ce porta denumirea “Maria Radna”.
Bine de stiut:
Din spatele bisercii porneste un traseu turistic care duce spre Ghioroc. Tot de aici se poate ajunge la Cetatea Soimos.
Cetatea Soimos din orașul Lipova, județul Arad
Cetatea Soimos se afla la limita orasului Lipova, aflat la 32 km de Arad. Cetatea strajuieste malul drept al Muresului si este atestata documentar din 1278.
Cetatea a fost construita catre sfarşitul secolului al XIII-lea de catre o familie nobiliara. Istoricii au presupus ca ar fi vorba despre Paul, ban de Severin, intre anii 1272 si 1275, care a cedat-o mai intai fratelui sau Nicolae, iar apoi nepotului sau de frate, Posa, fiul lui Ioan, in anul 1278.
Legenda:
Exista si o legenda ce face referire la constructia cetatii Soimos, alaturi de cetatile Siria si Dezna. Se spune ca cele trei cetati au fost ridicate de trei surori avide de putere, ce voiau sa se intreaca reciproc. O data terminate, fortificatiile lor s-au prabusit instantaneu, iar pedeapsa pentru sufletul hain al fetelor a fost sa se transforme in serpi albi, cu coroana de aur pe cap si o cheie de argint in gura.
Bine de stiut:
Numele cetatii Soimos provine din cuvantul maghiar Solymos si deriva de la activitatea care a facut-o celebra în Evul Mediu: cresterea soimilor de vanatoare.
Băile Lipova din orașul Lipova, județul Arad
Stațiunea Baile Lipova este o statiune balneoclimaterica situata la 30 km de orasul Arad si la 3 km de Lipova, in Lunca Muresului.
Statiunea este renumita pentru apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, sodice, magneziene si hipotone, descoperite inca din secolulul al XIX-lea.
Tratamente:
– bai calde cu apa minerala
– hidroterapie
– electroterapie
– cura interna cu apa minerala
Boli tratate:
– afectiuni cardiovasculare (stari dupa infarct in stadiul de postconvalescenta, hipertensiune arteriala, arteriopatii periferice cu tulburari trofice discrete, varice);
– afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, forme usoare de colite cronice, tulburari functionale ale intestinului gros);
– afectiuni hepatobiliare (dischinezia biliara, hepatita cronica, tulburari dupa ficat operat, pancreatita cronica, colecistita cronica calculoasa);
– afectiuni respiratorii (nevroze respiratorii, persoane cu frecvente pneumopatii microbiene sau virotice);
– alte afectiuni (boli ale rinichiului si ale cailor urinare, nevroza astenica, afectiuni ginecologice, boli profesionale).
Dupa investitii masive, statiunea Baile Lipova poate fi denumita „Perla Vaii Muresului”, aceasta oferind o mare diversitate de servicii, conditii occidentale de cazare si o atmosfera specifica marilor statiuni europene.
Cetatea Ineu din orașul Ineu, județul Arad
Cetatea Ineului se afla situata in orasul Ineu, pe cursul Crisului Alb, intre Muntii Zarand si Muntii Codru Moma, la o distanta de 57 km fata de municipiul Arad.
In anul 1541, cetatea devine o veriga de aparare insemnata in lupta antiotomana a celor trei tari romane, iar in 1566 ajunge sa fie cucerita de catre otomani, acestia capituland abia in 1595. In urma victoriei de la Selimbar din 1599, Mihai Viteazul pune stapanire pe aceste locuri, garnizoana Ineului participand in lupte alaturi de el. Mai tarziu a fost cucerita de trupele habsburgice, apoi a fost centru de regiment graniceresc, iar dupa anul 1870 a fost reconstruita, in stil neoclasic, cu elemente ale renasterii tarzii si ale barocului.
Cetatea este compusa dintr-o curte interioara, dispusa pe doua niveluri si avand forma unui patrulater cu cate un bastion de aparare in fiecare colt, care permiteau actiunea eficace a artileriei, inca vazandu-se urmele unor deschizaturi adaptate pentru gurile de foc.
Din braul de ziduri din piatra, tot in forma de patrat, nu au ramas decat putine urme, zidurile erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de a patra latura curgand Crisul Alb.
Teatrul de Marionete din orașul Arad, județul Arad
Teatrul de Marionete din Arad a fost infiintat la 7 mai 1951 de catre Cristian Frangopol.
Primul spectacol: „Galosul fermecat”
Prima echipa: Elena Gherdan, Olimpia Didilescu, Puica Marin, Florica Mihailescu, Maria Frangopol, Elena Athanasiu, Elena Coravita, Astra Lumcovschi, Elena Ghiba, Sanda Diamantescu, Cristian Frangopol, A.Brataseanu, A. Wilke si Edgar Cosma.
Pe afisul Teatrului au fost inscrise peste 250 de titluri.
Scenografi importanti care au semnat decorurile, papusile, mastile si costumele: Zizi si Sever Frentiu, Eustatiu Gregorian, Zofia Krzyzanowski, Cristina Nagy, Zoe Eisele, Cristina Pepino, Adriana Grand.
Directori de scena definitivi si definitorii care au asigurat in timp calitatea estetica a spectacolelor: Fransisca Simionescu, Horia Davidescu, Ildiko Kovacs, Titus Bogdan Jucov, Cristian Pepino, Victor Ioan Frunza.
Organizator al Festivalului International de Arta a Animatiei „EUROMARIONETE” – festival bianual care se bucura de mare succes in lumea animatiei. Pe scena sa au fost prezente cele mai importante trupe din Europa (inclusiv Romania). La editia a IV-a (1999) a participat si trupa papusilor din Hunan, China.
Ștrandul Neptun din orașul Arad, județul Arad
Ștrandul Neptun din Arad este unul dintre cele mai frumoase zone de distracție din oraș.
Ștrandul Neptun din Arad este al doilea ca mărime din Europa.
Ștrandul Neptun bucura privirea vizitatorilor prin modul de amenajare al spațiului. Acesta se bucura de un spațiu verde destul de mare, dotat cu multe specii de plante și arbori.
În interiorul ștrandului Neptun, vizitatorii pot să consume băuturi ori mâncare la cele peste 100 de baruri, restaurante, pizzerii.
Terenurile de tenis, fotbal, volei întregesc atmosfera din interiorul ștrandului.
Noutatea ștrandului Neptun vine cu cele aproape 300 de căsuțe de camping în care turiștii își pot găsi cazare.
Ștrandul Neptun din Arad a devenit, de-a lungul timpului, atracția pentru numeroși turiști atât ziua, cât și pe parcursul nopții prin zecile de baruri și restaurante ce se regăsesc aici.
Palatul Cenad din orașul Arad, județul Arad
Situat chiar in municipiul Arad, palatul Cenad reprezinta un veritabil punct de atractie atat pentru trecatori, cat si pentru turistii straini sau romani ajunsi aici cu scopul de a-i admira maretia si frumusetea.
Palatul Cenad din Arad a fost construit in secolul al XIX-lea dupa schitele arhitectului Jivaszek, din ordinul societatii de cale ferata Arad-Cenad.
Asezat in partea centrala a orasului, chiar in piata Primariei, palatul poate fi admirat zi de zi de cei ce ajung in centrul Aradului impresionati de centrul istoric al localitatii.
Arhitectura sa este una deosebita, putand remarca o imbinare a stilului clasic cu cel renascentist.Chiar daca fiecare palat are farmecul sau, acesta se face remarcat prin multitudinea de turnuri in care se poate observa cate o parte din arhitectura municipalitatii.
Inca de la intrare putem remarca cateva elemente decorative care nu au nimic in comun cu ceea ce reprezinta de fapt astazi palatul – figura lui Mercur, zeul comertului, se regasete chiar pe frontispiciul acestuia.
Chiar daca este o cladire deosebita prin farmecul sau si prin elementele sale arhitecturale, acesta gazduieste astazi diferite sedii parlamentare, o mare parte din camerele de la parterul sau fiind cedat astazi partidelor politice ce activeaza in regiune. Asadar, trecatorii nu ii pot admira frumusetea decat din exterior, palatul neavadn destinatia de muzeu, fiind astfel imposibil sa ii vizitati incaperile.
Palatul Administrativ din orașul Arad, județul Arad
Palatul Administrativ din Arad reprezintă o clădire frumoasă, ce adăpostește câteva instituții administrative importante, aici regăsindu-și sediul Prefectura, Primăria și Consiliul Județean.
Acesta este construit în forma literei „U”. Ceea ce captează atenția este turnul său de 54 de metri ce are în vârf un orologiu elvețian, ce datează din anul 1878, fredonand din oră în oră cântece patriotice.
În fața Palatului se vor putea remarca mai multe elemente istorice ce datează din perioada tragicelor evenimente din decembrie 1989. Troița din fața sa a fost construită în cinstea și amintirea eroilor martiri, căzuți în vremea revoluției.
Istoric Palatul Administrativ din Arad:
Palatul Administrativ a fost ridicat între anii 1872-1874, respectând planurile proiectelor neorenascentiste ale lui Pekar Ferenc.
Obiective principale de vizitat la Palatul Administrativ:
Un orologiu elvețian din exterior , dar și la intrarea în hol, turiștii vor putea observa niște vitralii frumos decorate, imitând fiecare anotimp.
În apropiere de Palatul Administrativ mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
Palatul Copiilor și Elevilor Arad, Complexul Muzeal Arad, parcul Mihai Eminescu, Teatrul de Marionete, Teatrul Clasic Ioan Slavici.
Muzeul Cofetariei din orașul Arad, județul Arad
Ioan Gui, un aradean specializat in arta cofetariei, si-a transformat casa in primul Muzeu al Cofetariei din tara noastra.
Dupa 40 de ani in care s-a indeletnicit cu cele mai sofisticate retete, maestrul din Arad a deschis un muzeu dotat cu fel si fel de masini, cantare, forme de ciocolata, bomboane si turta dulce, precum si ustensile necesare prepararii dulciurilor.
Biblioteca maestrului numara peste 500 de volume de cofetarie si bucatarie. Dintre acestea, aproape 50 dateaza din perioada interbelica.
Printre cele mai spectaculoase creatii ale maestrului Gui, se numara torturile de mireasa (reproduceri dupa tablourile lui Grigorescu), trandafirii si stema Republicii Socialiste Romania.
Nascut din pasiunea pentru dulce, muzeul lui Ioan Gui reprezinta o lume aparte, unde fiecare obiect si fiecare reteta are o poveste.
Ghidandu-si viata dupa dictonul „trebuie sa pui si suflet in prajitura, nu numai zahar”, Ioan Gui este unul dintre putinii oameni care pot afirma ca lumea dulciurilor nu mai are nicio taina pentru el.
Monumentul dedicat celor 13 generali din orașul Arad, județul Arad
Monumentul dedicat celor 13 generali, este amplasat in Piata 13 Martiri din judetul Arad.
La 6 octombrie 1849 in cetatea Arad au fost executati 13 generali ai armatei revolutionare maghiare.
Monumentul este opera sculptorului Gyogy Zala. Obeliscul din marmura gri este asezat pe o movila artificiala, pe cele patru laturi fiind trecute data executiei si numele celor 13 martiri. In anul 1974, cu ocazia comemorarii a 125 de ani de la tragicul eveniment, in postament au fost asezate ramasitele pamantesti ale celor 11 generali inmormantati la Arad.
Deasupra acesteia, pe partea superioara a obeliscului se afla o alta inscriptie: 1849 október 6. Pe celelalte trei laturi ale partii superioare a monumentului sunt inscriptionate numele celor 13, in ordinea executiei lor.
Bine de stiut:
Dupa revolutia din 1989, in fiecare an pe monument sunt depuse coroane din partea autoritatilor locale, organizatiilor civile si persoanelor particulare.
Mănăstirea Gai din orașul Arad, județul Arad
Manastirea Gai, se afla in nord-vestul judetului Arad, a fost ridicata intre anii 1760-1762 de episcopul Sinesie Jivanovici, servind ca resedinta episcopala de vara.
Dupa demolarea vechii catedrale a Aradului, in anul 1861, au fost stramutate si inmormantate la Gai, in interiorul altarului, ramasitele pamantesti ale episcopilor inhumati in catedrala. Reinfiintata in 1964, in prezent este mânăstire de maici, avand hramul la 1 septembrie cand este sarbatorit Sfantul Simeon Stalpnicul.
Complexul, dupa dorinta ctitorului sau, episcopul Sinesie, a fost construit in stil baroc.
Conform cerintei lui biserica facea corp comun cu conacul, care era atasat bisericii pe latura de nord. Intregul complex arhitectonic se inscrie intr-un plan in forma literei U, aceasta datorita celor doua iesinduri spre rasarit, marcate de absida bisericii si cea a unui paraclis interior din zona de nord-est a conacului. Turnul bisericii, aflata in zona de sud-vest a complexului, impresioneaza prin cele doua registre si cornisa dintre ele, bogat ornamentata arhitectonic. In axul turnului este plasata usa de intrare in biserica, prevazuta cu un ancadrament dreptunghiular din piatra. Turnul este prevazut cu un acoperis piramidal, compus din pante arcuite si este realizat din tabla de zinc.
Dupa demolarea vechii catedrale a Aradului, in anul 1861, au fost stramutate si inmormantate la Gai, in interiorul altarului, ramasitele pamantesti ale episcopilor inhumati in catedrala.
Bine de stiut:
Aici este un muzeu eparhial cu o valoroasa colectie de arta: icoane pe lemn din sec. XVII, icoane pe sticla de mesteri tarani ardeleni, carte rara, multe cu valoare de patrimoniu, manuscrise, obiecte de cult.
Catedrala Catolică sau Biserica Sfântul Anton de Padova din orașul Arad, județul Arad
Catedrala Catolică din Arad reprezintă unul dintre cele mai însemnate obiective turistice, fiind considerat de arădeni un monument istoric de referinţă pentru întreaga regiune.
Turnul catedralei are o înălţime destul de mare, măsurând 56 de metri. Acesta reprezintă punctul cheie al întregului ansamblu, fiecare turist fiind impresionat de frumuseţea şi măreţia sa. Întreaga clădire are la baza elemente renascentiste. Din imaginea sa nu lipsesc arcadele şi boltele frumos arcuite, precum şi vitraliile destul de înalte.
Istoric Catedrala Catolică din Arad:
Catedrala Catolică din Arad a fost construită între anii 1902-1904, respectând detaliile stilului renascentist. Coloanele masive susţinătoare a intrării, frontispiciul şi turnul acesteia – toate au fost gândite şi analizate cu multă grijă de arhitectul Emil Tabakovics.
Obiective principale de vizitat la Catedrala Catolică:
• În interiorul acesteia putem admira statuile „Pieta” şi „Trinitas”, precum şi câteva inscripţii care ne aduc aminte de epoca construcţiei sale. Orga sa are o vechime destul de mare, sunetele sale impresionând şi astăzi întreaga comunitate catolică din Arad.
Biserica Sârbească din orașul Arad, județul Arad
Biserica Sârbească din Arad impresioneaza prin măreția și vechimea sa, stârnind curiozitatea turiștilor ajunși în aceste locuri.
Datorita structurii și vechimii sale, Biserica a fost considerată de către autorități o veritabilă opera de artă.
Bine de stiut:
Biserica Sârbească poartă hramul „Sf. Petru și Pavel”.
Istoric Biserica Sârbească din Arad:
Biserica Sârbească din Arad a fost construită în perioada 1698-1702, având un decor destul de atractiv, fiind prevazută cu un turn, avand clopotnița destul de înalta.
De-a lungul vremii, aceasta a suferit mai multe modificări. Între anii 1790-1822 constructorii care s-au ocupat de reconstruirea sa au transformat-o în stil baroc.
Pictura este destul de veche, fiind realizată de familia de pictori Alexici.
Obiective principale de vizitat la Biserica Sârbească:
În interior sunt păstrate și astazi mai multe cărți vechi din care reiese clar prezența populației sârbești pe teritoriul Aradului. Steagurile breslelor din Arad, dar și ale granicerilor din Mureș din anii 1702-1751 sunt păstrate tot în aceste locuri.
Biserica Roșie din orașul Arad, județul Arad
Asa cum in regiunea Ardealului cunoastem deja istoria Bisericii Negre, se pare ca arhitectii s-au gandit sa cladeasca exact opusul acesteia in Arad, prin constructia Bisericii Rosii.
Biserica Rosie din Arad reprezinta un punct de atractie pentru miile de turisti ce se afla in trecerea prin localitate. Nu pot trece fara a-i admira frumusetea si maretia, dar mai ales farmecul sau exterior destul de aparte ca urmara a caramidei slefuite.
Arhitectura bisericii respecta stilul neogotic, materialele de constructie fiind piatra, betonul si multa, multa caramida slefuita.
Inaltimea Bisercii Rosii nu avea cum sa nu se faca remarcata indiferent in ce zona a orasului te-ai afla, turnul sau fiind construit pe o inaltime de 46 metri. De asemenea, nu poti trece pe langa biserica fara sa nu ii remarci vitraliile destul de inalte, construite in stil neogotic.
Cu toate ca in momentul finalizarii lucrarii, Biserica a avut trei clopote de dimensiuni foarte mari, in greutate de 1590 kg, regimul din primul razboi mondial a ordonat distrugerea a doua dintre ele pentru a se fabrica proiectile.
Ceasurile turnului sunt alte elemente de arhitectura ale Bisericii Rosii care sunt remarcate cu multa usurinta de ochii turistilor veniti in zona pentru a le admira.
Bine de stiut:
Frecvent, Biserica Rosie gazduieste concerte de orga in colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad.
Istoric Biserica Rosie din Arad:
Biserica Evanghelica din Arad, cunoscuta de turisti drept Biserica Rosie a fost construita in anul 1905, dupa schitele arhitectului Ludovick Szantay. Finalizarea lucrarilor a durat circa un an din momentul aprobarii proiectului de catre autoritatile locale.
Obiective principale de vizitat la Biserica Roșie:
In altar vom intalni pictura deja celebra „Rugaciunea lui Isus in gradina Ghetiman”, executata de I. Umlauf in anul 1848.
Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol din orașul Arad, județul Arad
Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol, a fost construita in anul 1913, in stil secession.
Prima biblioteca din Arad a fost construita in anul 1881 si continea 1.523 volume. In anul 1921 au fost donate peste 2000 de volume din biblioteca personala a istoricului A.D. Xenopol de catre sotia acestuia, Riria Xenopol si de-asemenea cu colectiile provenite de la: Vasile Goldis, Iosif Moldovan, Coriolan Petranu, din colectia Orczy-Vasarhely si a bibliotecii calugarilor minoriti.
Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol Arad este o institutie publica cu personalitate juridica, finantata de Consiliul Judetean Arad, aflata in slujba comunitatii. Principalele atributii ale acestei institutii sunt: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea si conservarea colectiilor de carti.
In prezent biblioteca detine peste 500.000 de volume.
Castelul Purgly din comuna Sofronea, județul Arad
Exteriorul castelului este bogat dantelat, fiind prevazut cu o serie de turnulete, inspirat din arhitectura feudala. Interiorul a fost pastrat intact, remarcabil fiind tavanul lucrat artistic, prevazut cu casete de lemn. Sufrageria, salonul si sala mare, situate la parter, se remarca datorita ornamentatiei specifice. Ferestrele prezinta vitralii ce amintesc de grandoarea epocii in care acest monument a fost inaltat.
Bine de stiut:
Castelul, anexele si parcul ocupa o suprafata de aproximativ 5 ha. Castelul este situat in cadrul unui parc iar in spate se afla un strand cu apa termala, cu o temperatura de aproximativ 30 C. Strandul are in componenta sa, pe langa arborii seculari si o pepiniera, unde sunt plantati peste 100 de pomi.
Istoric Castelul Purgly din localitatea Sofronea:
Castelul a fost a fost construit in doua etape: prima cladire a fost ridicata pana in 1850, constructia a fost finalizata in a doua etapa, in anul 1889. Construit in stil secession, castelul a apartinut familiei Purgly.
Cetatea Siriei din comuna Siria, județul Arad
Zidita pe Dealul Cetatii, la 496 m altitudine, ruinele Cetatii Siriei domina intreaga regiune.
Stilul cetații este romanic. Donjon-ul este masiv, locuibil, prevazut cu 2-3 etaje, iar la partea superioara dispune de creneluri.
Cetatea s-a mentinut aproape intacta pana in anul 1784, an in care a fost distrusa de trupele habsburgice, astazi ramanand doar ruine.
Istoric Cetatea Siriei din comuna Siria:
Cetatea Siriei dateaza din secolul al XIII-lea, considerandu-se ca partea cea mai veche a cetatii a fost donjon-ul, iar restul zidurilor au fost adaugate treptat pana in secolul al XVI-lea.
La construirea partilor vechi ale cetatii au fost folosite si caramizi romane, stampilate cu semnul Legiunii a XIII-a Gemina.
Cetatea este cunoscuta si datorita voievozilor si cnezilor romani care aveau un rol conducator in aceasta cetate.
Un document din 1440 vorbeste despre un anumit Stefan Voda din Siria, urmand sa fie amintiti in anii urmatori voievozi din Araneag, Cladova, Capalna, Ciuci, Crisul Alb, Halmagiu, Ribita.
Casa memorială Ioan Slavici din comuna Șiria, județul Arad
Ioan Slavici s-a nascut in comuna Siria, din judetul Arad, la 18 ianuarie 1848. Casa in care s-a nascut nu se mai pastreaza deoarece a fost demolata pe la 1900, iar astazi se cunoaste doar locul unde a existat.
Actuala casa memoriala Ioan Slavici, a fost inaugurata in 1950, la comemorarea a 25 de ani de la moartea sa.
Macheta casei natale se afla intr-o vitrina din muzeu, ea fiind in stilul caselor taranesti din zona, cu acoperis in doua ape, acoperita cu tigla, cu doua odai si o tinda, datand de pe la 1780.
Colectia documentara aflata in muzeu este, in mare parte, donatia uneia dintre fetele lui Ioan Slavici (Fulvia Struteanu), si a fiului ei, Alexandru Struteanu. Din colectie fac parte: carti din opera scriitorului, editii princeps, scrisori, ziare, reviste, fotografii, mobilier de epoca.
Expozitia este organizata pe urmatoarele teme: Siria – mediul istoric si geografic, copilaria, scoli absolvite (Arad, Timisoara), studii universitare, prietenii literare (Eminescu, Maiorescu, Cosbuc), consacrarea literara la Tribuna din Sibiu, activitatea sa pe taram istoric, pedagogic, ultimii ani din viata, posteritatea sa, studii despre viata si activitatea poetului, traduceri din diferite lucrari, realizari cinematografice dupa operele lui Slavici.
An de an, muzeul atrage sute de turisti, in special tineri, datorita informatiilor deosebite conservate aici.
Mănăstirea Bezdin din comuna Secusigiu, județul Arad
Manastirea Bezdin este o mânăstire a comunitatii sarbe, situata in apropiere de satul Munar, judetul Arad, pe malul drept al raului Mures.
Manastirea a fost infiintata in 1539 si poarta hramul Adormirea Maicii Domnului, praznuit la data de 28 august (stil nou). Numele manastirii vine de la paraul Bezdin care formeaza o serie de mlastini cu mult stufaris in partea ei vestica, creand totodata un peisaj deosebit de pitoresc.
Manastirea a fost incendiata de turci in timpul ocupatiei otomane a Banatului, dar n-a fost parasita de calugari, care au ridicat o biserica din lemn in care au slujit pana la construirea celei de acum. Biserica de caramida s-a construit dupa anul 1690, in stil bizantin in forma de trefla cu trei abside.
In 1753 a fost pictat iconostasul bisericii de catre pictorul aradean Stefan Tenetchi, iar in 1775 s-a executat lemnaria si s-a donat masa de marmura. In anul 1802 s-a pictat un iconostas nou de catre pictorul Jacov Orfelin, iar in 1833 au avut loc importante lucrari de reparatii.
Bine de stiut:
In anul 1771 conacul manastirii avea deja dimensiuni importante, avand peste 52 de incaperi (parter si etaj), capela, antreu, trapeza. In acea vreme vietuiau aici 16 calugari.
Castelul Regal din comuna Săvârșin, județul Arad
Castelul Regal de la Savarsin din judetul Arad, a fost construit intre anii 1650-1680 de către familia Forray.
In noiembrie 1781, rasculatii lui Horea, carora li s-au alaturat iobagii de pe domeniul Savarsin, au dat foc castelului care a ars pana in temelii si intreaga arhiva a fost distrusa, din acest motiv nu se mai cunoaste succesiunea exacta a proprietarilor.
Castelul a fost refacut la inceputul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic si a fost prevazut cu etaj si un frumos balcon. Cladirea castelului a suferit in cursul deceniilor multiple transformari interioare și exterioare.
Bine de stiut:
Parcul dendrologic din jurul castelului a fost infiintat de vicecomitele Andras Forray, in anul 1514.
Grădina Botanică din comuna Macea, județul Arad
Situata in vatra comunei Macea, la 23 km de orasul Arad, Gradina Botanica a Universitatii de Vest „Vasile Goldis” se intinde pe o suprafata de 21,5 ha si se constituie ca o importanta baza didactica si de cercetare pentru studentii si corpul didactic de la facultatile de profil ale Universitatii.
Desi amenajata ca un tot unitar, se evidentiaza totusi trei parti distincte.
Prima parte are o suprafata de cca.10 ha, in care se gasesc diverse amenajari destinate publicului larg.
Cea de-a doua ocupa 3,5 ha si cuprinde colectia dendrologica, de o mare valoare stiintifica, destinata specialistilor in domeniu. Accesul publicului larg in acest sector se face numai in grupuri, sub indrumarea unui ghid.
Ultima parte ocupa o suprafata de cca. 8 ha si cuprinde portiuni cu vegetatie forestiera, speciile lemnoase predominante fiind: stejarul, salcamul, artarul, stejarul rosu, sambovina americana si altele.
La intrare, vizitatorul este intampinat de un alpinariu care contine cateva specii de plante si arbori ocrotite de lege (tisa vechi de 350-400 de ani, cvercinee etc.).
Castelul Macea din comuna Macea, județul Arad
Situat in localitatea Macea, judetul Arad, Castelul Macea este un monument istoric si arhitectonic.
Castelul este inconjurat de un parc dendrologic ce ocupa o suprafata de 17 ha. Parcul se mandreste cu specii de arbori si arbusti precum: Ginko biloba (arborele pagodelor), Taxus baccata (Tisa), Juglans nigra (nucul negru), Corila colurna (alunul turcesc).
In parc se gaseste si monumentul si mormantul comun al generalilor Damjanics si Lahner din armata revolutionara maghiara, executati la Arad in 1849.
Ansamblul castelului, cu cele doua corpuri de cladire, cladirile anexe, bazinul de inot, gradina cu sere si parcul dendrologic merita vizitate de toti cei care iubesc istoria, frumosul si arta.
Istoric Castelul Macea din localitatea Macea:
A fost construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea, in stil neoclasic.
Construit in doua etape, castelul are forma literei „L”. Prima parte, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Cernovici, provine dinainte de 1862 si este precedata de o cladire ce dateaza din secolul al XVIII-lea.
Aripa dreapta, dincolo de turn, s-a ridicat intre 1862 si 1886, cand i s-au adaugat si cladirile anexe. Incepand cu 1956-1957, castelul a fost restaurat.
Sursa: locuridinromania.ro