in

Ovidenia. Credință și tradiții

În data de 21 noiembrie, în fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului. Aceasta aminteşte de momentul când Fecioara Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

Trebuie menționat că această sărbătoare este cunoscută în popor și ca Obrejenie, Vovidenia, Ovidenia sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, fiind unul din Praznicele Împărătești.

De asemenea, această sărbătoare este întâmpinată de credincioşi cu lumină, fie că este vorba de aprinderea unei lumânări sau de aprinderea unui foc. Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii aprind lumânări pentru morți și pentru copiii care nu au fost botezați. Totodată, în data de 21 este noiembrie este dezlegare la pește.

Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, nu au putut avea copii până la o vârstă înaintată. Dumnezeu s-a milostivit de ei și le-a dăruit o fiică. Cei doi i-au făgăduit Domnului că, atunci când vor avea un copil, îl vor inchina Lui. Când a împlinit vârsta de 3 ani, Maria a fost dusă la Templul din Ierusalim, în casa Domnului.

Fecioara Maria a fost dusă de către părinții săi Ioachim și Ana, la Templul evreiesc din Ierusalim, când era copilă. Comunitatea templului a primit-o solemn. Acolo a trăit și a slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif.

Potrivit tradiției, de Crăciun și de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, se deschid cerurile iar în această zi oamenii pot înțelege graiul animalelor. De asemenea, credincioșii se roagă pentru împlinirea celor mai mari dorințe. Acum încep să vorbească animalele, iar oamenii trebuie să privegheze la lumina unei lumânări, încolăcite pe un vas cu apă de leac.

Cu ocazia acestei zile, trebuie duse la biserică, pentru a fi sfințite, bucate de post și preparate din pește, care urmează să fie împărțite copiilor și celor săraci. Trebuie menționat că se fac pomeniri la biserică pentru cei care au murit în condiții suspecte, precum cei înecați sau fără lumânare.

Se împart și pachete în memoria acestora iar acestea trebuie să conțină pește, fructe și lumânări. Totodată, în nordul țării se împart plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă, pentru cei care au murit fără lumină.

Cu o zi înainte de această mare sărbătoare, în seara de 20 noiembrie 2020, oamenii se duc la biserică și asistă la Vecernie. În cadrul acestei slujbe, se citesc texte din Vechiul Testament, care fac referire la Maica Domnului. Ea este, de fapt, simbolul templului viu al lui Dumnezeu. În dimineața zilei următoare, pe 21 noiembrie, se citește Evanghelia după Luca, în timpul Utreniei.

În timpul acesteia, este inclusă și Cântarea Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie, se citește apoi în continuare din Evanghelia după Luca. Această sărbătoare este una însoțită de multe tradiții și superstiții populare, respectate cu sfințenie de mulți români. Se spune la români că, în noaptea de Ovidenie, ies strigoii în lume.

Oamenii își ungeau cu usturoi tocurile ușilor și ale ferestrelor, dar și vatra, împreună cu cuptorul. Acestea comunică prin horn cu exteriorul și puteau fi căi de acces pentru spiritele necurate. În această zi, nu se prelucrează lâna și pieile de animale, pentru ca vitele să nu fie atacate și ucise de animalele sălbatice.  În această zi nu se spală haine. O altă interdicție ne cere să nu fim certaţi cu semenii noștri.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.