Obiceiul stropitului se mai practica in Transilvania in a doua zi de Paste, iar in Scheii Brasovului este pastrat de sute de ani si transmis mai departe de unul dintre cele sapte grupuri de juni, junii tineri.
Stropitul
A doua zi de Paste, junii tineri, imbracati in costume traditionale, se aduna la Biserica „Sf. Nicolae” din Scheii Brasovului, de unde pleaca spre casele fetelor nemaritate. Ei poarta palarii negre din catifea impodobite cu panglici tricolore, camasa alba cu creturi pana la genunchi, flanel cu maneci acoperit cu un laibar de culoare vanat inchis si cizme.
In fruntea alaiului merg lautarii, iar junii incing hore, spun strigaturi si canta tot drumul pana la casele fetelor. Cand ajung la tinerele nemaritate, le stropesc cu parfum. Aici sunt serviti cu oua rosii, vin, iar fetele le prind cate o floare la butoniera. Ritualul stropitului se termina seara tarziu, dupa ce junii tinerii au trecut pe la toate casele fetelor nemaritate.
Plugarul
Un alt obicei in a doua zi de Paste este „Plugarul”, care se sarbatoreste in satul Vad din comuna brasoveana Sercaia, dar si in alte sate din zona etnografica a Tarii Fagarasului, fiind una dintre cele mai vechi sarbatori cu caracter agrar.
„Plugarul” este o serbare folclorica specifica, la care participa toata suflarea satului, rolul principal revenindu-i tanarului care a iesit primul la arat.
Ceremonialul incepe cu alegerea plugarului, apoi fetele impletesc legaturi din grau verde, cu care va fi impodobit plugarul.
Serbarea incepe cu cautatul plugarului, care se ascunde in gospodaria sa, iar cand este gasit este impodobit cu legaturile de grau impletite de fete, urcat pe o grapa de lemn si purtat de feciori pana la raul din sat.
Aici este scufundat cu tot cu grapa de patru ori in rau. Plugarul ii stropeste si el cu apa pe cei adunati pe malul raului. Dupa acest ceremonial, alaiul de feciori se intorc in sat si petrec pana seara tarziu.